logo

Za usmrcení chodkyně dostal bývalý řidič plzeňské záchranky podmínku

Plzeňský kraj - 13.4.2015

Dne 13, 4. 2015 se na plzeňském okresním soudě konal proces s řidičem ZZS Plzeňského kraje, který loni v červenci srazil sanitním vozem ve městě ženu, jdoucí po přechodu pro chodce.

Řidič jel k případu a měl zapnuté světelné i zvukové výstražné zařízení. Když se sanitkou projížděl na Karlovarské třídě ve směru na Lochotín, srazil na přechodu pro chodce přebíhající ženu. Ta utrpěla zranění, kterým podlehla v nemocnici o několik desítek minut později.


Třiapadesátiletá žena nepřežila srážku se sanitním vozem plzeňské záchranky


Za vinu dostal dnes již bývalý řidič záchranky to, že měl jako profesionál více předvídat situaci, obzvláště pak upravit rychlost vozu i přesto, že jel na VRZ. Žena měla vyběhnout zpoza kamionu, stojícím v sousedním pruhu. Pokud by sanitka jela pomaleji, střetu by zřejmě šlo zabránit. Nicméně dle soudce je větší část spoluviny na sražené ženě, neboť ta podle svědeckých výpovědí při přebíhání přechodu pro chodce také nevěnovala pozornost provozu a pravděpodobně v daný okamžik telefonovala či si upravovala účes. Sanitku musela slyšet a mohla tak zastavit.

Kolegové, tento případ zničil dva lidské životy, jeden vzal zcela, druhý obrátil naruby. Nehody sanitek se stávají a stávat budou, ale snažme jim maximálně předcházet.