logo

Pomocí AED policisté z Police nad Metují zachránili život muže

Královehradecký kraj - 17.4.2015

Již několik týdnů mají policistky a policisté ze sedmi obvodních oddělení v Královehradeckém kraji k dispozici AED, které vozí ve svých vozidlech.

Hlídka PČR z OO v Polici nad Metují vyjížděla ve čtvrtek, 16. dubna, na pomoc ženě, kterou napadl její partner.

Když policisté přijeli na místo události, agresor před nimi utekl do tmy a s úmyslem zabít se vylezl na sloup elektrického vedení. Policisté se samozřejmě muži snažili jeho jednání rozmluvit, ale i přes několikaminutové rozmlouvání muž sáhl na dráty elektrického vedení.

Muž po zásahu elektrickým proudem okamžitě spadl na zem, kam za ním přispěchali policisté. Jeden z policistů okamžitě započal s resuscitací, druhý běžel neprodleně do služebního vozu pro jejich nového pomocníka. Jelikož se prvnímu z policistů dotyčného muže povedlo oživit, policisté AED využili k monitoraci srdečního rytmu. Po příjezdu posádek ZZS KHK si pacienta záchranáři od policistů převzali a následně jej převezli do nemocnice v Hradci Králové.

Je tedy na místě vyzdvihnout práci dotyčné hlídky a to, že ZZS Královehradeckého kraje zakoupila sedm automatizovaných externích defibrilátorů a věnovala je policistům z téhož kraje.