logo

Úspěšná záchrana muže pomocí přístroje AED v Liberci

Liberecký kraj - 21.4.2015

V pátek 17. 4. 2015 před třiadvacátou hodinou došlo k náhlé srdeční poruše u 56letého muže v liberecké firmě Webasto. Zaměstnanci firmy muži okamžitě poskytli první pomoc za použití automatizovaného externího defibrilátoru (AED), který mají na svém pracovišti dostupný.

Za telefonické asistence operátorky zdravotnického operačního střediska ZZS LK, a s pomocí přístroje AED, který průběžně vyhodnocoval mužův srdeční rytmus, zaměstnanci firmy kontinuálně prováděli základní neodkladnou resuscitaci a muži, na základě doporučení přístroje AED, podali tři defibrilační výboje. Záchranáři po příjezdu na místo pokračovali v započaté resuscitaci, stabilizovali mužův zdravotní stav a následně ho odvezli na kardiologii KNL.

Během krátké doby se jedná již o druhou záchranu lidského života pomocí automatizovaného externího defibrilátoru (prvním zachráněným byl lyžař v Harrachově v únoru letošního roku). V prostorách objektu, kde firma sídlí, zasahovala záchranná služba u pacienta oživovaného pomocí AED již jednou, a to v roce 2009.

Automatizovaný externí defibrilátor AED je koncipován pro použití laickou veřejností. Zachránce provází hlasovými a písemnými pokyny celým procesem základní neodkladné resuscitace, včetně podání defibrilačních výbojů pro zrušení významných poruch srdečního rytmu. Jeho použitím se výrazně zvyšuje šance na přežití při náhlé zástavě oběhu způsobené srdeční příhodou.

Mgr. Lenka Moravcová
tisková mluvčí ZZS LK