logo

Připravenost záchranářů a jihlavské nemocnice na ebolu prověřilo cvičení

Kraj Vysočina - 27.4.2015

Pět desítek hasičů, zdravotníků, policistů, strážníků městské policie, zdravotnického personálu, pracovníků Krajského hygienické stanice a dalších účastníků se v pondělí, 27. 4. 2015 dopoledne zapojilo do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému, jehož námětem bylo podezření na výskyt virového onemocnění ebola.

Celé cvičení v osm hodin ráno odstartoval příchod muže na infekční oddělení jihlavské nemocnice s podezření na virové onemocnění ebola. Muž dlouhodobě pobýval v Demokratické republice Kongo a po návratu se u něj projevily zdravotní komplikace a obtíže. V čekárně muž přišel do styku s dalšími osmi lidmi, zdravotní sestrou a lékařem. Bezodkladně musela být přijata nezbytná opatření. Muže z čekárny hasiči evakuovali v biovaku přes dekontaminační stanoviště a simulován byl jeho převoz sanitním vozem na specializované pracoviště Nemocnice Na Bulovce. Dekontaminací prošli jak lidé, kteří s ním přišli do styku, tak také došlo k dekontaminaci prostor.

V rámci téměř tři hodiny trvajícího cvičení si zasahující složky ověřily vzájemnou komunikaci a koordinaci činností na místě mimořádné události.

Vyhodnocení cvičení proběhne za účasti zástupců všech zúčastněných složek v průběhu následujících týdnů. Podle prvotních závěrů cvičení neodhalilo žádná vážná pochybení nebo nedostatky.

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS VYSOČINA