logo

Česká republika vyšle na pomoc Nepálu speciální tým záchranářů, složený z hasičů, lékařů a zdravotních sester, ten již čeká na povolení k odletu

Hlavní město PrahaSvět - 28.4.2015

Vláda ČR v pondělí rozhodla o pomoci pro Nepál, který postihlo v minulých dnech ničivé zemětřesení, jež si vyžádalo tisíce obětí. Česká vláda vyšle do oblasti speciální zdravotnický traumatým. V oblasti bude působit nejméně 14 dní.

Předsunutá zdravotnická jednotka neboli traumatým ČR je mobilní zdravotnický útvar poskytující chirurgickou, traumatologickou a resuscitační péči a pomoc při popáleninových úrazech na místě hromadného neštěstí a katastrof v zahraničí. Tvoří ho 36 záchranářů, složených z hasičů (USAR HZS hl. m. Prahy), lékařů a zdravotních sester urgentních příjmů/ARO (FN Brno). Předpokládané náklady včetně letecké přepravy činí 20 milionů korun, které Ministerstvo financí uvolní z rozpočtové rezervy.

Vybavení hasičského USAR týmu pro nepálskou misi bylo soustředěno na hasičské stanici č.5 Strašnice, tam se také večer přesunula skupina lékařů a sester z Brna, kterým s transportem jejich vybavení pomohli tamní hasiči.

26213

Skupina 36 lékařů, sester a hasičů má na místě neštěstí, které postihlo zhruba osm milionů lidí a zahynulo při něm přes 4400 lidí, působit nejméně dva týdny. Jejich mise se ale pravděpodobně prodlouží o další dva týdny.

Český tým záchranářů na pomoc obětem sobotního zemětřesení v Nepálu odletí z Prahy – Ruzyně nejdříve dnes odpoledne. Letadlo Airbus A320 společnosti Travel Service/Smart Wings bylo v noci naloženo vybavením, teď čeká na povolení z letiště v Káthmándú, které je vlivem událostí přetížené. Celý tým nocoval na hasičské stanici v pražských Strašnicích, kde bude ve volném režimu i nadále čekat na výzvu k přepravě na letiště.

Foto: Milan Pacík/HZS HMP