logo

Půl milionu od kraje pomůže horské službě se stavbou nové základny v Čenkovicích

Pardubický kraj - 28.4.2015

Pardubický kraj finančně podpoří výstavbu nové stanice horské služby v Čenkovicích. Současná budova již neodpovídá současným požadavkům a kapacitě vzhledem k rozvoji zimních, ale i letních aktivit v oblasti.

O záměru kraje informoval již koncem uplynulého roku na jednání správní rady Horské služby ČR hejtman kraje Martin Netolický. Celková cena stavby je předběžně odhadována na šest milionů korun, přičemž realizace stavby by měla být zahájena ještě v průběhu letošního roku.

„Finanční podporou chceme urychlit stavbu nové budovy čenkovických záchranářů. Pokud vše půjde podle předpokladů, tak by celá stavba měla být dokončena nejpozději začátkem roku 2016. O stavbu se dlouhodobě zajímám, a proto věřím, že vše půjde hladce a budova bude co nejdříve sloužit svému účelu,“ uvedl hejtman Martin Netolický. „Horskou službu mimo tradiční finanční příspěvek podporujeme i materiálně. V minulosti jsme například zakoupili defibrilátory, skialpinistické lyže nebo nová nosítka,“ dodal Martin Netolický, který je rovněž členem správní rady Horské služby ČR.

Každoroční podpora Pardubického kraje se týká obou oblasti na území kraje, tedy Orlických hor a Jeseníků. „Finanční podpora Pardubického kraje je v České republice de facto jedinečná. Jsem vděčný za každou nejen finanční pomoc a jsem rád, že se pan hejtman o činnost horské služby aktivně zajímá a pomáhá ji,“ uvedl náčelník Horské služby ČR Jiří Brožek. Kraj kromě zmíněných finančních příspěvků a věcných darů podporuje záchranáře také pomocí pravidelných školení.

Foto a info: PAK