logo

Cvičení složek IZS na Černé věži v Českých Budějovicích

Jihočeský kraj - 29.4.2015

Na českobudějovické dominantě – Černé věži nacvičovali ve čtvrtek 23. 4. 2015 výškový specialisté záchranné práce. Jednalo se o Instruktážně metodické zaměstnání, které pro složky Integrovaného záchranného systému připravila Zdravotnická záchranná služba JčK. Podobné cvičení proběhlo naposledy v letech 2010 a 2012. Hlavním cílem tohoto cvičení bylo ověření postupů složek IZS při záchraně osob z výškových budov.

Za vydatné podpory nájemce věže p. Vančury si záchranáři vyzkoušeli speciální záchranné techniky z 52m vysokého ochozu věže. Byla vybudována tři pracoviště, na kterých se nacvičovala evakuace ležícího pacienta v transportním vaku, rychlá evakuace návštěvníků pomocí lanovky, slanění a záchrana pomocí výsuvného žebříku HZS JčK.

Výcviku se zúčastnilo bezmála šedesát záchranářů – specialistů ze Zdravotnické záchranné služby, Letecké záchranné služby Jihočeského kraje, Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje, Policie ČR, Horské služby Šumava a zástupců firem zabývajících se výrobou a distribucí záchranářského vybavení pro práci ve výškách a nad volnou hloubkou (Siging Rock, Lanex – Tendon, Rock Empire).

Text a foto: ZZS Jčk