logo

Zbytečná noční pátrací akce horských záchranářů a policie v Jeseníkách

Moravskoslezský kraj - 30.4.2015

Polský turista se včera nevrátil z túry, na kterou vyrazil brzy ráno, do chaty Švýcárna, Horská služba po něm pátrala celou noc.

Dispečink HS dostal zprávu o pohřešovaném v deset hodin večer od zaměstnanců chaty, ve které byl ubytován. „Nikdo ovšem netušil, kam se dvaasedmdesátiletý muž přesně vydal, nikomu to neřekl. Věděli jsme ale, že u sebe nemá mobilní telefon,“ uvedl náčelník Horské služby Jeseníky Michal Klimeš. Dodal, že v Jeseníkách je na turistických trasách stále ještě sněhová pokrývka a teploty se v pohoří pohybují v noci pod bodem mrazu. Hrozilo proto nebezpečí, že turista může v případě zranění či vyčerpání prochladnout a v nejhorším případě i následkem nízkých teplot zemřít.

Členové Horské služby proto ihned ve spolupráci s Policií ČR zorganizovali pátrací akci. Policisté pátrali v horských chatách a v obcích. „My jsme, vzhledem k tomu, že nebyly žádné informace o jeho možném pohybu, prohledávali všechny možné trasy v horách, kudy mohl jít. Pátrání jsme pak po dohodě s policisty ukončili bez výsledku ve čtyři ráno,“ popsal noční akci Michal Klimeš. Záchranáři se pak připravovali na to, že začnou polského turistu opět hledat po rozednění. Kolem šesté hodiny však zaměstnanci chaty Švýcárna informovali HS, že muž se vrátil sám a bez zranění.

„Pán porušil snad všechny zásady bezpečného pohybu v horách. Způsobil tím zcela zbytečnou pátrací akci a zaměstnal záchranáře, kteří v případě skutečného ohrožení zdraví či života mohli chybět tam, kde je jich opravdu zapotřebí,“ komentoval pátrání náčelník Klimeš s tím, že turista by si měl kromě jiného uvědomit, že taková noční akce stojí nemalé finanční prostředky z rozpočtu Horské služby.

Info: Michal Klimeš, náčelník Horské služby ČR, oblast Jeseníky