logo

Nové vozidlo MP Praha pro odvoz opilých osob je prakticky sanitkou

Hlavní město Praha - 3.5.2015

Nové služební vozidlo pro odvoz opilých osob má zajistit lepší bezpečnost a komfort nejen pro přepravované osoby, ale i pro strážníky a policisty. Městská policie Praha tuto službu zajišťuje již od roku 2006.

Nové vozidlo na podvozku Ford Transit má pohon na všechna čtyři kola, je vybaveno zvláštním výstražným a zvukovým zařízením se světlem modré barvy a je celé v barvách Městské policie Praha. Kabina má 3 místa k sezení.

Ford, zařazený do výjezdu tento týden, nahradí dosluhující Iveco, před ním sloužil na svoz opilců v Praze dodávkový Renault.

DSC_0485

Uvnitř skříňové nástavby je vysouvací lůžko/nosítka AR Equipment, model M 850, které se vysouvá ze stolu směrem dozadu. Po levé straně jsou dvě sedadla pro podnapilé osoby a přímo proti vstupu bočními dveřmi je sedadlo pro dohled. Sedadla pro podnapilé osoby jsou vybavena bezpečnostními pásy, aby mohly být osoby připoutány a tím byla zajištěna jejich bezpečnost v případě nehody nebo jakéhokoli nárazu.

Nástavba má boční vstup s posuvnými dveřmi, které jsou oproti staršímu vozidlu daleko výhodnější, neboť při otevření se posunou podél nástavby a nezaberou tolik místa. Zadní část nástavby je oboustranně otevírací, a to křídlovými dveřmi. Pravá strana je přepažena a na přepážce je vyrobena polička na odložení lékárničky a odkládací prostor pro desinfekční prostředky. Pod touto odkládací poličkou je příprava pro upevnění invalidního vozíku. Ve vybavení je i laický defibrilátor AED LIFEPAK.

Radní pro bezpečnost pan Bc. Libor Hadrava k tomu uvádí: „Vozidlo pro odvoz opilých osob funguje 24 hodin denně každý den v roce a strážníci, kteří tuto službu vykonávají, jsou prakticky stoprocentně vytížení, protože působnost hlídky s tímto speciálním vozidlem zasahuje celé území metropole.“ Ředitel městské policie pan Ing. Eduard Štuster jeho slova doplňuje: “Od začátku roku 2006, kdy začala pražská městská policie tuto službu pro metropoli zajišťovat, bylo odvezeno bezmála 30 tisíc osob. Jen v loňském roce to pak bylo 4 006 osob. Z tohoto počtu tvoří 83% muži a 17% ženy. Zajímavým ukazatelem je určitě i poměr občanů ČR a cizinců, který je 75% ke 25%.“

Foto a info: MP Praha, Komersia Auto a MHZ