logo

Zdeněk Schwarz by měl setrvat v čele pražské záchranky, takový je výsledek nezavislého auditu, odboráři s tím nesouhlasí a chtějí pokračovat ve stávkové pohotovosti

Hlavní město Praha - 9.5.2015

Jsou známy výsledky finančního a personálního auditu pražské ZZS, který si nechal před několika měsíci vypracovat její zřizovatel, tedy magistrát hlavního města. Tou nejpodstatnější informací je, že dle něj by měl ve své funkci i přes některé výhrady setrvat současný ředitel ZZS HMP, MUDr. Zdeněk Schwarz.

Z toho jsou však značně rozladěni vedoucí představitelé odborů pražské ZZS. Podle jejich sdělení pro média audit nic nevyřešil a i nadále chtějí odvolání Schwarze. Příští týden se odboráři z řad pražských záchranářů společně s přesdsedkyní OSZSP ČR Žitníkovou jdou radit, co dál. Ta pro např. MF Dnes uvedla, že je možná forma protestu třeba v podobě stávky před sídlem zřizovatele ZZS HMP, kam by se podle ní sjely sanitky ZZS z celé republiky, protože jak uvádí, pražské odboráře podporují jejich krajští kolegové – záchranáři. Jak by se taková jízda však služebně vykázala, neuvedla.

Ať je vzájemný spor jakýkoliv, co jiného, než právě provedený audit by měl ujasnit, jak se věci mají. To se také stalo. Odborům je to však málo.

Proč se tedy nechají dle magistrátu slyšet, že společně s druhou stranou, tedy vedením pražské ZZS se budou snažit dohodnout na konkrétních z auditu vyšlých a navrhovaných řešeních dané situace, ale na odvolání ředitele přesevše trvají?

Pražský zdravotnický radní Radek Lacko uvedl, že audit prokázal existenci komunikačních problémů, což nikdo nepopíral, ale výsledek je jasný. Nejsou takového rázu, aby musel být odvolán ředitel. Audit hovoří dále o tom, že by měla vzniknout funkce tzv. mediátora, který by se věnoval řešení problémů mezi odbory a vedením. Dále z něj vzešel pro media zatím blíže nespecifikovaný návrh na pracovní dobu ZOS a rotaci výjezdových skupin na stanovištích.

Co se financí týče, výsledek auditu potvrdil, že je pražská záchranka ve výborné ekonomické kondici a funguje optimálně, což je dobrá zpráva.


Pozn. redakce. Pokud bude stávající spor pokračovat, nepřinese nic dobrého oběma stranám a z obecného hlediska ani potencionálním zákazníkům, tedy pacientům na území hl. m. Prahy. Trpí tím vším jen reálný dobrý mediální obraz a pověst fungující pražské záchranky v rámci své zásahové činnosti a celkové působnosti.