logo

Hasiči na Náchodsku pomáhali zasypaným dělníkům, po vyproštění je předali záchranné službě

Královehradecký kraj - 13.5.2015

Dne 12.5. krátce po třinácté hodině došlo v obci Rychnovek na Náchodsku při výkopových pracích na kanalizačním systému k zavalení dvou dělníků sesunutou půdou.

Na místo neprodleně vyjeli profesionální hasiči ze stanice Jaroměř, lezecké družstvo z Náchoda, technický automobil a kontejner s mechanickými a hydraulickými výztuhami z Hradce Králové a také místní jednotka sboru dobrovolných hasičů z obce Rychnovek. Přítomná byla samozřejmě také Zdravotnická záchranná služba včetně vrtulníku a Policie České republiky.

Hasiči průzkumem zjistili, že v zasypané jámě se nacházejí dva muži. Jednoho se podařilo vyprostit velmi rychle a byl předán s těžkými zraněními Zdravotnické záchranné službě. Druhý muž zůstal zčásti zaklíněný v dutině vytvořené sesutou horninou. Muž byl při vědomí a se záchranáři komunikoval.

Hasiči do výkopu postupně instalovali vzpěry a výdřevy tak, aby minimalizovali riziko dalšího sesuvu půdy a postupně za pomocí těžší mechanizované techniky a dalších technických prostředků zavalenou osobu odhrabali a uvolnili. Také tento muž byl posléze předán do péče Zdravotnické záchranné služby. Záchranáři ukončili svou činnost na místě zásahu kolem třetí hodiny odpoledne.

Příčina nehody je v šetření Policie České republiky.

pp ppp

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima
Foto: HZS Královéhradeckého kraje