logo

Působnost českých záchranářů v Nepálu bude zřejmě pokračovat, schvalovat jí bude vláda

Svět - 13.5.2015

Nepál žádá prodloužení působení týmu českých zdravotníků a hasičů v zemi o až 15 dnů. Rozhodnout o prodloužení jejich mise má dnes vláda ČR. Je velký předpoklad, že věc schválí.

V noci z pátku na sobotu má do zemětřeseními poničené země odletět z Prahy další letadlo s humanitární pomocí, které mělo dle původního plánu dopravit zpět do vlasti naše záchranáře. Pokud dojde k prodloužení mise českého traumatýmu, poveze pro ně i další vybavení a zásoby.

Tým 36 lékařů zdravotních sester a hasičů je v Nepálu od 30. dubna. Délka jeho mise byla původně plánována minimálně na dva týdny, počítalo se ale s případným prodloužením až na měsíc.

V úterý, 12. 5. 2015 v 09:05 hod. postihl Nepál otřes o síle přes 7 Magnitudo, činnost týmu nebyla narušena, i když zaznamenal velmi silné otřesy také v místě nasazení. Modul byl připraven na zvýšený příjem zraněných. Mobilní tým provedl průzkum v blízkosti základny ve městě Melamchi, odkud transportoval pacientku s poraněním bederní páteře.

Tým dále přijal informace o neprůjezdných komunikacích od týmů nasazených v oblasti. Všichni členové týmu jsou zdraví a v pořádku, stejně tak i vybavení. Lékaři i přes další otřesy intenzivně pokračují v ošetřování zraněných a připravují se na příliv většího počtu zraněných.

Foto a info: HZS ČR