logo

Způsob odvolání ředitele pražské ZZS vzbudil pochyby kontrolního úřadu magistrátu

Hlavní město Praha - 18.5.2015

Od minulého týdne, kdy do médií prosákla informace, že rada HMP odvolala na svém zasedání ředitele pražské záchranky, MUDr. Zdeňka Schwarze, který byl tou dobou na zahraniční služební cestě, se událo několik podstatných věcí.

Tou hlavní byla tisková konference odvolaného ředitele, které se zúčastnilo celé vedení ZZS HMP. Konala se v pátek, 15. 5. 2015, tedy jen několik hodin po jeho příletu z Izraele. Stroze se mohl jen seznámit s manažerských shrnutím auditu o několika málo stranách. Plně se s ním měl seznámit až dnes, 18. 5. 2015.

Ředitel na ní uvedl, že se mu postup jeho odvolání zdá při nejmenším nekorektní a nestandardní, neboť se o tomto faktu oficiálně dozvěděl až pravě v páteční den ze strohého mailu z magistrátu. Neoficiálně to věděl již od úterý, kdy mu to zavolal radní Lacko.

Že je jeho odvolání podivné, pro stranu odborů v čele s paní Žitníkou ale jistě potěšující, je holý fakt. Magistrát měl o jeho setrvání či odvolání rozhodnout na základě jím vypsaného finančního a personálního auditu, který i přes výhrady doporučil Schwarzovo setrvání ve funkci ředitele ZZS HMP.

Jak se blížil čas začátku jednání rady, byl daný program, na kterém nebyla o odvolání ředitele ani čárka, ba naopak. Měl také obdržet každoroční odměnu, stejně jako ostatní vedoucí pražských zdravotnických zařízení. Pouhé dvě hodiny před začátkem rady byl návrh programu však změněn, a najednou v něm byl hlavní bod odvolání Schwarze. Tak se vzápětí stalo.

Nebyl pro to udán žádný konkrétní důvod, sám odvolaný ředitel ho neví, radní Lacko jen sdělil, že to udělal pro uklidnění situace. Nabízí se otázka, k čemu byl tedy audit od renomované společnosti za zhruba milion korun, když se jeho závěry rada stejně neřídila, ačkoliv to pro ní mělo být jasné vodítko, nehledě na fakt, že magistrát disponuje vlastním kontrolním mechanismem, tudíž nemusel za audit platit třetí straně a mohl ho provést ve své režii, jak to již několikrát udělal. Milion korun nejsou žádné malé peníze, o které tak přišli daňoví poplatníci.

Z dosud známých fakt, uvedených v manažerském shrnutí auditu, mimo jiné vyplynulo, že na ZZS docházelo ke konfliktům, ovšem nikoliv ze strany vedení, ale ze strany odborů.

Odvolaný ředitel na tiskovce dále řekl, že mu byla vyslovena podpora od ministra Dienstbiera a také premiéra Sobotky s tím, že není možné, aby si odbory diktovaly, kdo bude šéf té či oné organizace. Schwarz, jak již dříve deklaroval, toto považuje za šikanu ze strany odborů.

Nechápe, že mu je ze strany odborů vytýkáno, že nechce jako vedoucí organizace porušovat Zákoník práce, když mu jsou neustále předhazovány neplacené přestávky (2x30min.) operátorek na ZOS. ZP to prostě neumožňuje. Toto je také jeden z důvodů, proč je v Praze operátorek vetší počet, než je na ZOS obvyklý.

Ohradil se také proti nařčení, že neřeší situaci s přetěžováním posádek. Magistrát žádal o navýšení prostředků pro možné nové záchranáře, nebylo mu však vyhověno. Ostatně to byla sama Žitníková, kdo prosadil směnu zaměstnanců na výjezdu ZZS bez přestávek v práci, takže za vyčerpanost částečně poděkovat i jí.


VIDEO z TK odcházejícího ředitele ZZS HMP


Dále se vyjádřil k odbory uváděnému úprku a nucených odchodech zaměstnanců ZZS HMP. Ty uvádějí číslo 170, leč opomíná dodat, že to není za poslední rok, jak tvrdí. Je to číslo za zhruba 10 let a bylo dáno také zrušením DZS, resp. DRNR u pražské záchranky, pro tyto zaměstnance již nebylo místo, spousta z nich přešla pod soukromé dopravce po jednání vedení ZZS a těchto firem.

Vytýkána byla také rotace na stanovištích. Letos bylo „protočeno“ 35 zaměstnanců, vedení ZZS má k dispozici údaj, že 32 z nich je se svým přeřazením plně spokojeno. Je nutné si uvědomit, že pracovištěm je území hl. m. Prahy, stejně tak, jako je tomu u hasičů či policie, takže přeřazení jinam je plně v kompetenci vedení záchranky.

Co se odvolání týče, tak byl v průběhu minulého týdne známý i důvod. Tím mělo být dle magistrátu, resp. rady to, že ředitel měl odmítnout zřízení funkce tzv. mediatora, který by řešil vleklé spory a komunikaci odborů a vedení uvnitř organizace, což je ale lež, když byl v zahraničí, nemohl se k ničemu nijak vyjádřit. Ředitel Schwarz dle svých slov mediátora neodmítl, což uvedl pro novináře ještě před odletem do Izraele (pracovní cesta s dalšími zástupci ZZS a ZZ z ČR), když vzešla ve známost první slova o auditu, dále se zatím neměl kdy tímto zabývat, mediátor měl přijít na řadu, jak to umožní postup po seznámení se s kompletním auditem. Tato skutečnost zaujala kontrolní orgán magistrátu, který to bude řešit, a to na základě svého zjištění, tak i jako odpovědný orgán veřejnosti, která dle jeho vedoucí vznesla na toto téma mnoho dotazů, protože není možné kohokoliv odvolat na základě toho, co neudělal.

„Radní Lacko se vyjádřil, že výměna ředitele ZZS po 17 letech ve funkci, je cesta k řešení problémů. Je to nejjednodušší, pohodlná cesta pro neschopného manažera,“ uvedl na toto odvolaný ředitel Schwarz.

Shrnuto v kostce, pokud si každý plní své pracovní povinnosti, nemá problém, a toto platí nejen o pražské ZZS, ale obecně. Když činí opak, nemůže se divit, že je s ním dle toho naloženo.

Zítra, tj. 19. 5. 2015 bude na radě HMP projednáváno vyhlášení výběrového řízení na post ředitele ZZS a jeho podmínky. Ředitel Schwarz se do něj zřejmě nepřihlásí, na záchrance zůstane nadále pracovat jako lékař.

Ke stažení: Co-se-povedlo-květen2015