logo

Letečtí záchranáři v rámci letošní helicoptershow nacvičovali nouzové postupy

Královehradecký kraj - 19.5.2015

Uplynulý víkend (15. až 17. května) patřil na královéhradeckém letišti již tradiční květnové přehlídce vrtulníkové a záchranářské techniky, prezentované na Helicoptershow 2015. Páteční odborný program byl zaměřen na ošetřování kriticky nemocných pacientů na palubě vrtulníku. Letečtí záchranáři ze všech koutů republiky si vyměnili své zkušenosti s poskytováním neodkladné péče pacientům v nejvyšším stupni naléhavosti. V další části odborného programu prezentovali královéhradečtí záchranáři spolu s Horskou službou Krkonoše poznatky z letošních zásahů při lavinových nehodách v oblasti Krkonoš. Navázali tím na téma operačního řízení Letecké záchranné služby v České republice z předchozího přednáškového bloku.

Po skončení přednášek se účastníci přesunuli na plochu letiště k připravenému záchranářskému vrtulníku EC 135 T2. Stroj byl připraven a vybaven k praktickému nácviku zásahu v nepřístupném terénu s využitím lanového podvěsu. Cílem cvičení byla mezi záchranáři nepříliš oblíbená činnost – procvičování nouzových situací s vynuceným odhozením podvěsu. Pokud totiž při provádění zásahu s podvěsem dojde k náhlé poruše pohonných jednotek vrtulníku nebo jiné nenadálé situaci, rychlost a správnost reakce všech zúčastněných může zásadním způsobem eliminovat nebo zmírnit následky takovéto události. Záchranáři v podvěsu byli pro podmínky nácviků pro jistotu nahrazeni dvěma pneumatikami.

ZZS KHK myslela také na návštěvníky z řad laické veřejnosti a po celou dobu trvání akce byla pro diváky k dispozici prezentace záchranářské techniky s možností vyzkoušet si na modelu správný postup při volání na tísňovou linku 155 a provádění neodkladné resuscitace.

FOTO: ZZS Khk

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK