logo

Cvičení Rozkoš Rescue 2015 pohledem záchranářů z Vysočiny

Kraj Vysočina - 25.5.2015

V květnu se zúčastnili záchranáři ZZS Kraje Vysočina cvičení Rozkoš Rescue 2015. Celkem bylo přihlášeno 33 týmů.

Skupina ZZS Kraje Vysočina byla složena ze záchranářky Lucie Dolejší DiS. z výjezdové základny Jihlava, řidiče Pavla Sochora ml. z výjezdové základny Pelhřimov a záchranáře Stanislava Mikoláše DiS. z výjezdové základny Telč. Cvičení probíhalo v okolí přehradní nádrže Rozkoš u České Skalice.

Po příjezdu, zaregistrování a ubytování, nás čekal první úkol noční etapy. Hned po úkolu proběhlo společné slavnostní zahájení. Následovaly další dva noční úkoly, na kterých jsme byli oslabeni o jednoho člena skupiny. Na jednoho z nás totiž čekal psychicky náročný úkol připravený týmem psychosociální intervenční služby ze ZZS Královehradeckého kraje spolu s PČR. Jednalo se o simulované přepadení skupiny třemi zamaskovanými muži se zbraněmi. Kdo měl zájem, mohl poté danou situaci rozebrat s peerem.

Druhý den jsme pokračovali denní etapou, kde nás čekalo 16 úkolů. Mezi jednotlivými úkoly jsme se pohybovali pěšky s veškerým zdravotnickým vybavením na zádech. Čtyři úkoly v denní etapě byly mimořádné svým charakterem: slaňování z věže, střelba kuší, evakuace domova důchodců. Ostatní úkoly jsme řešili stejně jako při reálných zásazích. Odvezli jsme si spoustu nových zkušeností a pěkné 14. místo v silné konkurenci.