logo

Návrat českého traumatýmu z Nepálu se blíží, ošetřil přes 1100 pacientů

Svět - 27.5.2015

K půlnoci místního času dne 25. května 2015, ukončil trauma tým oficiálně svou činnost v oblasti Melamchi. Během úterý 26. května proběhlo balení materiálu a předání části zdravotnického a logistického materiálu a vybavení jako humanitární pomoci místnímu zdravotnickému centru v Melamchi. Trauma tým se nyní připravuje na odlet z Nepálu zpátky do České republiky.

Čeští záchranáři působí ve městě Melamchi v regionu Chautara od 1. května 2015. Předsunuté zdravotnické zařízení, které obsluhovalo 9 lékařů a 10 zdravotních sester z Fakultní nemocnice Brno, 14 příslušníků HZS ČR (členů USAR týmu) a 1 tlumočník/průvodce, zajišťovalo ošetření zranění, ke kterým došlo v souvislosti s ničivým zemětřesením koncem dubna tohoto roku.

Dne 16. května 2015 došlo k obměně části tohoto týmu. Na místě se vystřídalo 10 příslušníků HZS ČR (9 příslušníků HZS hl. m. Prahy a 1 příslušník HZS Moravskoslezského kraje), 1 lékař a 3 sestry z Fakultní nemocnice v Brně, dále tímto letadlem odletěli 4 pracovníci Českého červeného kříže. Letadlo zároveň přepravilo nové zásoby zdravotnického materiálu, léků a dalšího technického vybavení pro trauma tým. Český červený kříž dovezl do Káthmándú zdravotnický materiál a léky.

Za celou dobu svého pobytu na místě ošetřili členové trauma týmu 1 131 zraněných.

Ve čtvrtek 28. května 2015 v 9,00 hodin ráno, odstartuje z pražského letiště Václava Havla letadlo, které z Kátmándú dopraví zpátky všechny členy trauma týmu. Letadlo bude mít na palubě materiální humanitární pomoc, kterou posílá do oblasti Slovenská republika. Státní humanitární pomoc Slovenska přepravíme na základě žádosti slovenského ministerstva zahraničí.

V rámci humanitární pomoci posílá Slovensko do Nepálu hlavně stany, nepromokavé plachty, polní lehátka, spací vaky, elektrocentrály a osvětlovací soupravy nebo plastové nádobí.

Letadlo by mělo podle letového plánu přistát v Káthmándú ve 22,45 místního času. Po vyložení humanitární pomoci se naloží zpět vybavení trauma týmu a letadlo se na cestu zpět vydá v pátek 28. května 2015 krátce po 12 hodině lokálního času. Do Prahy by mělo přiletět v pátek v 19,30.

Český trauma tým nechává na místě mnohé, ze svého vybavení, jako pomoc Nepálcům. Zůstávají zde stany, které tvořily zdravotnické zařízení spolu s 12 menšími stany, sloužícími pro ubytování. Také postele, lehátka, deky a polštáře, umyvadla, lavice, židle nebo kompresory. To vše poskytne dočasné přístřeší místním lidem.

Na místě bude zůstávat i všechen zbylý spotřební zdravotnický materiál.

Další průběžně aktualizované informace týkající se trauma týmu, jeho činnosti na místě a upřesnění jeho návratu naleznete na stránkách www.hzscr.cz

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
MV-generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR