logo

Před dvaceti lety hořel pražský hotel Olympik, požár si vyžádal 8 obětí na životech a přes 30 zraněných

Hlavní město Praha - 27.5.2015

Dne 26. 5. 2015 uplynulo dvacet let od doby, kdy byl krátce po šesté hodině večerní l na tísňovou linku ohlášen požár v pražském hotelu Olympik, nacházejí se na Invalidovně. Událost zaznamenala jako první elektronická požární signalizace v budově.

K požáru byly vyslány dvě jednotky hasičů, tedy tak, jak je tomu v podobných případech běžné. Z jejich vozidel byl však viditelný sloup dýmu již z Karlína, proto bylo okamžitě zažádáno o posilové jednotky a záchrannou službu.

Na místě byla vážnost situace potvrzena, hořelo jedenácté patro, s plameny neúspěšně bojovala hotelová požární hlídka. Ta svým jednáním ale stačila zachránit životy několika hostů, když se jí podařilo dostat je z pokojů dolů. Hasiči započali s průzkumem a bojem s plameny.

Olympic_1995_Pu02

Vzhledem k tomu, že se požár rychle šířil za doprovodu obrovského vývinu kouře, došlo k uvěznění hotelových hostů ve vyšších patrech, mnoho z nich se uchýlilo do potencionálního bezpečí na parapety svých pokojů. Situace byla opravdu vážná, hasiči museli hosty co nejdříve dostat do bezpečí, a to za cenu značného riskování svých životů, protože např. v té době neměli adekvátní dýchací či evakuační vyváděcí techniku. Evakuace probíhala tak, že nalezené hosty vyváděli hasiči s mokrými ručníky či lůžkovinami na hlavách.

Požár tak paradoxně uspíšil pořízení moderních dýchacích přístrojů s možností napojení druhé osoby na vzduch pro pražské hasiče.

Vyvedeno jich bylo několik desítek, většina z nich byla intoxikována zplodinami hoření. Několik z nich bylo dopraveno na střechu budovy, kam se za nimi dostali také záchranáři. Bohužel po pokusech o resuscitaci byla konstatována smrt. Letecký most pomocí vrtulníku Policie ČR a hasičského lezce začal fungovat, ale vzhledem k vývoji zdravotního stavu a konstatování úmrtí osob ne na dlouho.

o1

Resuscitovalo se i v hotelové hale, kde bylo improvizované shromaždiště raněných. Ty záchranáři odtud transportovali na nosítkách do sanitek a rozváželi do pražských nemocnic. První z nich zhruba po 15 minutách od dojezdu ZS HMP na místo. Zranění utrpěla také dvojice zasahujících hasičů.


VIDEO z tragického požáru


Požár si vyžádal celkem 8 mrtvých, z toho 6 na místě a 34 zraněných osob, většinou intoxikovaných kouřem, z toho také dvojice již zmíněných hasičů.

Zásah si vyžádal enormní nasazení nejen hasičů, kterým přijeli na pomoc i jejich kolegové z Kladna, ale také záchranné služby, a to jak množstvím personálu, tak techniky. Resuscitace, podání kyslíku, nosítka, sanitka, nemocnice…


FOTOGALERIE ČTK z činnosti ZS a HZS na místě


Kriminalistický ústav k požáru uvedl: Hořet začalo v 11. patře budovy. Kriminalistická expertiza určila ohnisko požáru, který vznikl od nevhodně umístěné chladničky pod stolem, kam neproudil vzduch. Při požáru bylo zraněno a v nemocnici ošetřeno 29 osob, včetně 2 dětí, 2 příslušníci zásahové jednotky a 1 pracovník hotelu. Dvě ženy z USA zemřely v nemocnici. Přímo na místě požáru se udusilo toxickými zplodinami 5 žen (2 z Finska, 3 z Belgie) a 1 muž – občan SRN, příčinou smrti u všech bylo podle pitevních protokolů udušení kouřovými plyny. Škoda byla upřesněna na 37 milionů korun. Zachránit se podařilo přes 100 osob.

Foto: Roman Půta/HZS HMP