logo

Požár v objektu Vazební věznice v Litoměřicích, naštěstí jen cvičný, zaměstnal všechny složky IZS

Ústecký kraj - 30.5.2015

Dne 29. 5. 2015 se ve vazební věznici v Litoměřicích konalo taktické cvičení složek IZS na vzpouru několika vězňů a následný požár v objektu.

Na základě aktivace tísňového hlásiče provede strážní a zásahová hlídka kontrolu cely 402. Na této cele jsou ubytování čtyři vězni. Na místě bude hlídka obeznámena vězni z cely o závažných zdravotních komplikacích jednoho z nich.

Vzhledem k podezření ze zástavy srdeční činnosti, bude hlídka nucena provést vstup do cely a zjistit skutečný stav, popřípadě zajistit poskytnutí první pomoci. Při vstupu do cely budou vstupující příslušníci napadeni a vytlačení ven na chodbu. Příslušníkům se i přes trvající útok a jejich zranění povede opustit ohrožený prostor a po zjištění ztráty klíče zalomit klíč v bezpečnostním katru na středu chodby. V uzavřeném a sledovaném prostoru chodby ve čtvrtém patře se bude pohybovat několik vězněných osob. Okamžitě po incidentu, bude realizován Plán vyrozumění a svozu a začne probíhat krizové vyjednávání a činnosti, které souvisejí s řešením této situace.

Vyjednáváním se nepovede situaci zvládnout a před vlastním provedením služebního zákroku vězni podpálí matrace a vnitřní zařízení, které vyházejí na chodbu. V 7.50 hod. bude ve věznici vyhlášen požární poplach. Připravené jednotky provedou vstup do ohroženého prostoru a pokusí se provést evakuaci. Pro zhoršující se podmínky (zakouření) bude z bezpečnostních důvodů tato evakuace ukončena. Z ohroženého prostoru bude vyvedeno a ošetřeno několik vězněných osob. Ostatní vězněné osoby zůstanou v ohroženém prostoru.
Vlastními prostředky nebude možné požár lokalizovat a jednotky příslušníků VS budou staženy do bezpečného prostoru a vyčkají příjezdu Hasičského záchranného sboru.

Cviceni-vazebni-Litomerice-(7)

Složky IZS:
Cvičení se zúčastnily jednotky HZS ÚK ze stanice Litoměřice, Lovosice, JSDH Terezín, Vězeňské služby, Policie ČR, Městské policie a Zdravotnická záchranná služba.

Cíl cvičení:
Seznámení zasahujících příslušníků HZS s problematikou a zvláštnostmi zásahu v objektu věznice. Seznámení s objektem.

Nácvik vyhledávání osob v zakouřeném a členitém prostředí. Nácvik záchrany osob pomocí vyváděcí techniky a ve spolupráci s Vězeňskou službou.

Ověření činnosti Vězeňské služby při vyhlášení požárního poplachu. Nácvik spolupráce hasičů a Vězeňské služby při vstupu do objektu i do jednotlivých jeho částí a cel v podmínkách požárního poplachu.

Nácvik spolupráce hlavních i ostatních složek IZS.

Nácvik řízení zásahu s pomocí štábu velitele zásahu. Ověření možností spojení v objektu a mezi jednotlivými složkami IZS.

Foto a info: HZS ÚLK