logo

Záchranáři si v Havlíčkově Brodě procvičili zásah u železniční dopravní nehody

Kraj Vysočina - 30.5.2015

Pět desítek hasičů, policistů, zdravotníků a strážníků městské policie se dne 28. 5. 2015 odpoledne v Havlíčkově Brodě zapojilo do taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému. Námětem cvičení byla železniční dopravní nehoda osobního vlaku a autobusu.

Při fiktivní nehodě přišli tři lidé o život a dalších 22 jich skončilo s různě závažnými zraněními v péči zdravotníků. Cílem více než dvouhodinového cvičení záchranářů bylo ověřit si postupy při odstraňování následků mimořádné události, prověřit si reálné dojezdové časy, komunikaci a koordinaci na místě zásahu.

„Podobná cvičení považuji za velice důležitá, protože prohlubují dovednosti jednotlivých složek Integrovaného záchranného systému Kraje Vysočina. Zlepšují schopnost jejich vzájemné komunikace a spolupráce. Není pochyb o tom, že příprava a nácvik řešení mimořádných situací se mnohonásobně vrátí díky včasnému a účinnému řešení reálných krizových situací. Těm se nevyhneme ani do budoucna, a proto je nezbytné být dobře připraven,“ uvedl hejtman Kraje Vysočina Jiří Běhounek.

Cviceni-HB-362

Do cvičení se zapojili profesionální, dobrovolní a drážní hasiči. Jejich prvořadým úkolem bylo vyprostit zraněné osoby z vlaku a autobusu a předat je do péče zdravotníkům. Poté následovaly likvidační práce v podobě zajištění havarovaných vozidel proti požáru a odstranění uniklých provozních kapalin. Prověřena byla také součinnosti při pohybu v kolejišti s ohledem na bezpečnost zasahujících.

„Vzhledem k velkému počtu zraněných osob a osob, kterých se tato mimořádná událost dotkla zasahoval na místě psycholog hasičů, ale také zdravotníků a členové posttraumatického intervenčního týmu. Jejich úkolem bylo pracovat především s lidmi, kteří byli zasaženi traumatizující událostí a nebyli převezeni do nemocnice. Zároveň cvičení prověřilo součinnost s HZS SŽDC při likvidace mimořádné události a celkovou spolupráci zasahujících složek integrovaného záchranného systému při takovéto úrovni zásahu“, doplnil ke cvičení plk. Ing. Libor Hanuška, náměstek pro integrovaný záchranný systém a operační řízení HZS Kraje Vysočina.

Profesionální hasiči necvičili pouze na místě tragické události. Na krajském ředitelství v Jihlavě byla cvičně aktivována informační linka pro veřejnost, na které pětičlenná vyškolená obsluha zodpovídala nejrůznější dotazy týkající se mimořádné události.

Cviceni-HB-117

„Do cvičení byli zapojeni policisté obvodního oddělení a dopravního inspektorátu a dále kriminalisté územního odboru“, uvedl plk. Mgr. David Spilka, zástupce vedoucího územního odboru Havlíčkův Brod a velitel policejního opatření. „Základními úkoly uniformovaných policistů bylo uzavření místa mimořádné události tak, aby se v tomto prostoru nepohybovaly nepovolané osoby. Dopravu odkláněli na objízdné trasy, kde monitorovali a regulovali provoz. Policisté rovněž koordinovali a zajišťovali bezproblémový příjezd vozidel integrovaného záchranného systému na místo události a dohlíželi na bezpečnost a veřejný pořádek. Výjezdová skupina služby kriminální policie na místě prováděla šetření a dokumentaci v rámci trestního řízení. Důležitým úkolem policistů bylo také identifikovat oběti a zraněné na místě nehody.“Podle prvotních závěrů neodhalilo cvičení žádná závažnější pochybení nebo nedostatky. Podrobné vyhodnocení zaměřené na cíle cvičení proběhne za účasti zástupců všech zúčastněných složek v nejbližších týdnech.

kpt. Ing. Bc. Petra Musilová – tisková mluvčí HZS Kraje Vysočina
Ing. Jitka Svatošová – tisková mluvčí Kraje Vysočina
por. Bc. Monika Pátková – tisková mluvčí Krajského ředitelství policie kraje Vysočina