logo

Záchranáři v Opavě cvičili zásah u hromadného postižení zdraví

Moravskoslezský kraj - 3.6.2015

Dnes (středa 3.6.) se v prostorách opavské základny ZZS uskutečnilo metodické zaměstnání pro desítky záchranářů územního odboru Opava. Jeho námětem byl výbuch tlakové nádoby a zranění více než dvaceti osob. Práce na místě simulované události se soustředila na zvládnutí první fáze neštěstí tohoto typu. Cvičení nemělo součinnostní charakter, záchranáři tedy nacvičovali svůj postup na místě, bez fyzické přítomnosti ostatních složek integrovaného záchranného systému.

Činnost dvoučlenných posádek spočívala v provedení obhlídky místa události, stanovení rizik pro zasahující záchranáře, i odhadu závažnosti neštěstí. Dále měly posádky za úkol podat strukturované hlášení operačnímu středisku a vyžádat si adekvátní počet dalších zásahových prostředků. Součástí práce záchranářů bylo rovněž vedení předepsané zdravotnické dokumentace, jakož i velmi důležitý nácvik třídění zraněných, dle závažnosti jejich stavu.

Figuranty záchranářům vytvořili studentky a studenti zdravotnické školy, kteří byli pro své role namaskováni. Cvičící posádky se musely vyrovnat nejen se situací, kdy pracují na místě s výskytem zraněných, jejichž počet mnohonásobně přesahuje možnosti týmu ihned všem pomoci, ale také se stresující atmosférou události.

V rámci dalšího vzdělávání a rozvoje profesních dovedností záchranářů ZZS MSK šlo o jedno z řady zaměstnání, kterými zaměstnanci procházejí.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK