logo

Cvičení Sanitka 2015 ve Vratěníně prověřilo záchranáře z české i rakouské strany

Jihočeský krajJihomoravský krajKraj Vysočina - 5.6.2015

Mezinárodní taktické cvičení složek integrovaných záchranných systémů krajů a dobrovolnických týmů – partnerů projektu „Save regions“ – „Sanitka 2015“ se odehrálo ve středu 3. června 2015 ve Vratěníně.

Kromě hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, který cvičení zahájil, na něj dohlíželi i další představitelé zúčastněných regionů – dolnorakouský hejtman Erwin Pröll, velvyslanec Rakouské republiky v ČR Ferdinand Trauttmansdorff a představitelé Kraje Vysočina a Jihočeského kraje.

Cílem cvičení bylo prověřit koordinaci záchranných a likvidačních prací prováděných složkami Integrovaného záchranného systému (IZS) Jihomoravského kraje, Kraje Vysočina, Jihočeského kraje, záchranného systému Dolního Rakouska a dobrovolnických jednotek při mimořádné události – rozsáhlé dopravní nehodě s velkým počtem zraněných osob. Cvičení se účastnilo přes 150 příslušníků složek IZS z české i rakouské strany.

Námětem cvičení byla vážná dopravní nehoda dvou dodávkových aut z Česka a Rakouska v blízkosti mezinárodního přechodu státní hranice mezi oběma zeměmi s větší skupinou cyklistů na organizované projížďce českého a rakouského „Cycling Club“. Nahraná nehoda simulovala jak úmrtí, tak řadu vážných zranění a zablokování silnice v obou směrech.


ZZS KV:

Dne 3.6.2015 se v katastru obce Vratěnín uskutečnilo mezinárodní taktické cvičení složek IZS Sanitka 2015. Tématem cvičení byla dopravní nehoda dvou dodávkových vozidel se skupinou cyklistů. Cílem bylo procvičit typové činnosti Dopravní nehoda a Záchrana pohřešovaných osob-pátrací akce v terénu. Cvičení se účastnily složky Integrovaného záchranného systému Jihomoravského kraje, Jihočeského kraje, Kraje Vysočina a spolkové země Dolní Rakousko. Nasazeny byly i 3 vrtulníky, policejní a dva záchranářské z Jihomoravského kraje a z Dolního Rakouska. Rakouský vrtulník na místě nehody přistával jako první, protože jeho doletový čas na místo události byl nejkratší. Za ZZS KV p.o. se účastnily cvičení dvě výjezdové skupiny. Skupina RZP Jemnice ve složení K. Hanáková a J.Šimka byla první pozemní výjezdovou skupinou na místě události, museli identifikovat mimořádnou událost, aktivovat Traumatologické plány záchranných služeb 3 krajů a do příjezdu dalších zasahujících skupin řídit činnost na místě události. Také výjezdová skupina RLP Moravské Budějovice ve složení M.Kotačková, J.Hrubešová a P.Kessner plnila důležitý úkol. MUDr. Kotačková byla pověřena funkcí „Vedoucího lékaře třídění a neodkladné péče“. Skupina zajišťovala ošetřování postižených a ve spolupráci s „Vedoucím odsunu“ ze ZZS JmK i odsun postižených. Transport poraněných prováděly výjezdové skupiny pozemní i letecké, jak z České republiky, tak z Rakouska. Průběhu akce jistě pomohlo, že všechny zdravotnické složky používají obdobný typ Třídicí a identifikační karty. Vzájemnou komunikaci nenarušila ani určitá jazyková bariera zasahujících skupin. Cvičení ukázalo, že výjezdové skupiny ZZS Kraje Vysočina jsou připraveny efektivně fungovat i v režimu přeshraniční spolupráce zdravotnických systémů České republiky a Rakouska.


 

Tiskové oddělení ZZS JMK