logo

Srážka cyklistů v centru Hradce Králové měla vážné následky

Královehradecký kraj - 5.6.2015

Dne 4. 6. 2015 krátce před šestou hodinou večerní byla na tísňovou linku 155 nahlášena vážná nehoda, při které došlo na cyklostezce v centru Hradce Králové ke vzájemnému střetu dvou cyklistů.

Operátorka na pomoc ihned vyslala dvě posádky Rychlé zdravotnické pomoci spolu s lékařem v setkávacím systému z výjezdových základen v Hradci Králové a po telefonu ochotným svědkům události radila s poskytováním první pomoci. Naše posádky k nehodě dorazily již za necelých pět minut od přijetí tísňové výzvy.

Na místě nalezly zraněnou mladou ženu v hlubokém bezvědomí a bezprostředním ohrožení života. Po provedení nezbytných úkonů, vedených zejména snahou o stabilizaci životních funkcí a připojení na přístroj pro umělou plicní ventilaci byla zraněná cyklistka (ročník 1976) v kritickém stavu a s vážným poraněním hlavy převezena do traumacentra královéhradecké Fakultní nemocnice, kde na ni již čekal připravený tým specialistů. Také druhého zraněného – padesátiletého muže – naše posádky po vyšetření a základním ošetření na místě nehody převezly do Fakultní nemocnice.

Jak jsme již mnohokrát u podobných úrazů uváděli, celkovou závažnost zdravotního stavu mohlo pozitivně ovlivnit užití cyklistické přilby. Celá věc je nadále v šetření policie.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK