logo

Intenzivní víkend ostravských leteckých záchranářů

Moravskoslezský kraj - 8.6.2015

Posádky vrtulníku letecké záchranné služby Ostrava prožili intenzivní víkendové služby. Od sobotního do nedělního rána realizovali celkem osm vzletů. Zasahovali nejen na území Moravskoslezského kraje, ale rovněž v sousedním, Zlínském kraji. Mezi indikace k jejich zásahům patřily nejen nehody a úrazy, ale také pacienti ve vážném stavu interní povahy.

Poprvé byli k zásahu voláni v sobotu před devátou hodinou ranní. Ošetřovali ročního chlapce, opařeného čajem na Ostravsku. Dítě s popáleninami trupu a horní končetiny poté transportovali na popáleninové centrum FN Ostrava.

Před polednem vzlétal vrtulník k tragické dopravní nehodě u Staré Vsi nad Ondřejnicí, kde zahynuli tři lidé. Posádka do nemocnice přepravila přeživší, čtrnáctiletou dívku.
V odpoledních hodinách potřeboval pomoc záchranářů starší muž na Karvinsku. Zranil se při práci s úhlovou bruskou. Poranění, která utrpěl, nevyžadovala transport na specializované pracoviště a postiženého si převzala do péče pozemní posádka ZZS.

Večer pak nejprve posádka vzlétla do Rožnova pod Radhoštěm, odkud přepravovala muže postiženého srdečním infarktem.

V půl desáté pak byla LZS volána k další misi, a to na Bruntálsko. Pacientem byl čtyřicetiletý muž s cévní mozkovou příhodou. I jeho postižení vyžadovalo odbornou péči specialistů v ostravské Fakultní nemocnici.

O půlnoci byli k zásahu voláni po šesté, opět na Bruntálsko. Tentokrát se jednalo o padesátiletého muže, jehož postihl akutní srdeční infarkt. Posádka vrtulníku zajišťovala rychlý odborný transport do specializovaného centra FN Ostrava.

Nad ránem posádka LZS startovala k zásahu u dopravní nehody v Bukovci na Frýdecko-Místecku. Od pozemních posádek ZZS přebírali vážně zraněného účastníka a zajišťovali jeho bezpečnou přepravu do zdravotnického zařízení.

Po osmé hodině nedělní vzlétli letečtí záchranáři k muži v bezvědomí na Jablunkovsku. Ve spolupráci s pozemní posádkou se pokoušeli o záchranu muže, u něhož došlo k náhlé zástavě oběhu. Přes intenzivní resuscitaci se však nepodařilo obnovit činnost srdce a lékař musel konstatovat smrt pacienta.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK