logo

Mattoni ½ maraton České Budějovice z pohledu jihočeské záchranky

Jihočeský kraj - 8.6.2015

Naši záchranáři, zajištující čtvrtý ročník Mattoni ½ maratonu České Budějovice, měli v průběhu hlavního závodu plné ruce práce. Tropické počasí dalo zabrat i zkušeným běžcům.
První část závodu „Rodinný běh“ se tentokrát obešel bez naší aktivní asistence. V 19:00 odstartoval hlavní závod. Zhruba po hodině běhu začali na trati „padat“ první běžci.

Příčinou zdravotních potíží byly jak úrazy, tak i kolapsové stavy. Nejvíc práce čekalo na záchranáře v cíli závodu. Řada běžců po doběhnutí kolabovala v důsledku přehřátí, dehydratace a vyčerpání a jejich stav si vyžádal péči záchranářů.

Celkem jsme v průběhu závodu ošetřili 30 běžců a jednu dobrovolnici. Z toho zdravotní stav 14 osob si vyžádal hospitalizaci (1x ARO; 9x interní oddělení; 4x úrazová ambulance). Zbývajících 17 závodníků bylo zaléčeno v prostoru zdravotnického zázemí na náměstí. Po rehydrataci, doplnění potřebných cukrů a minerálů byli schopni sami odejít. Poslední pacienty jsme z naší péče propustili krátce po 23. hodině a ve 23:30 byla zdravotnická asistence ukončena.

Zdravotnickou asistenci zajišťovala ZZS JčK 15 zdravotníky, 4 sanitními vozy RZP, 1 vozidlem Rendez – vous (RV). Na náměstí Přemysla Otakara II. bylo připraveno vozidlo pro řešení následků mimořádných událostí poskytující dostatečné zázemí pro práci záchranářů, 2 sanitky a vozidlo RV. Další výjezdové skupiny pak byly rozmístěny na strategických místech podél trati závodu. Do péče o závodníky se vzhledem k počtu pacientů zapojilo i několik výjezdových skupin ZZS přímo ze služby.

Zdroj: ZZS Jihočeského kraje