logo

Moravskoslezští záchranáři zasahovali u zraněných cyklistů

Moravskoslezský kraj - 8.6.2015

Posádky zdravotnické záchranné služby byly v průběhu slunečného víkendu opakovaně volány k nehodám cyklistů. Od sobotního rána do nedělního večera potřebovalo jejich pomoc čtrnáct zraněných. Havárie jízdních kol se odehrály s výjimkou Karvinska ve všech okresech Moravskoslezského kraje.

Příčinami nehod byly jak prosté pády na silnicích, či v terénu, tak i střety s vozidly. Mezi zraněnými byli muži, ženy a v jednom případě také dítě. Utrpěli poranění hlavy, někteří otřes mozku, zranění končetin. Všichni pacienti byli v době zásahu ZZS při vědomí, jejich zranění byla zhruba v třetině nehod lehká, v polovině středně těžká a ve dvou těžká. Postižené ošetřily týmy záchranné služby, které je následně transportovaly k další léčbě na traumatologická pracoviště spádových nemocnic.

Záchranná služba opakovaně upozorňuje na to, že cyklisté jsou coby účastníci silničního provozu velmi snadno zranitelní. Doporučujeme proto používání ochranných přileb, zejména pro jízdu v terénu. Cyklisté by měli zvážit obtížnost trasy, kterou si zvolili, a to s přihlédnutím nejen k vlastním fyzickým schopnostem, ale i zkušenostem. Úrazy, nezřídka i vážnými, končívá nezřídka také jízda cyklistů pod vlivem alkoholu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK