logo

U Aše vykolejil vlak, cvičení prověřilo spolupráci hasičů se záchranáři a kolegy z Německa

Karlovarský kraj - 9.6.2015

V reálných podmínkách nacvičovali hasiči společně s posádkami záchranné služby záchranu tří desítek cestujících po železniční nehodě.

Osobní vlak narazil do stromů popadaných přes koleje, při nárazu se zranilo všech třicet cestujících ve vagonech. Taková byla rozehra pondělního mezinárodního cvičení složek IZS u obce Studánka na Ašsku.

K vykolejení vlaku navíc podle námětu cvičení došlo zhruba čtyři sta metrů od místa, kam bylo možné zajet se záchranářskou technikou. Zbytek museli hasiči a zdravotníci i s veškerým vybavením po svých. Úkolem hasičů a záchranářů bylo nejprve roztřídit zraněné podle takzvané metody Start, tedy podle závažnosti jejich zranění. Roztřídění následně určuje nutnost pořadí transportu a dalšího ošetření. Některé zraněné zachránci pouze doprovodili do místa shromaždiště techniky, kde probíhalo další ošetření a rozdělení do sanitek. Další pak museli odnést na nosítkách či přepravit malou drezínou.

DN-vlak_19

Během cvičení si profesionální a dobrovolní hasiči společně s posádkami záchranné služby vyzkoušeli především spolupráci při podobně rozsáhlém neštěstí. Bylo nutné nejen zachránit všechny z havarovaného vlaku, ale i co nejrychleji a nejbezpečněji je transportovat a zaevidovat. Cvičení navíc prověřilo i spolupráci s kolegy z Německa, na místě zasahovali také němečtí hasiči i zdravotničtí záchranáři. Jednotlivé úkoly navíc prověřilo i počasí, před závěrem cvičení začalo vydatně pršet a všichni se tak museli vypořádat i se změnou počasí s ohledem na množství zraněných v otevřeném terénu. Na místě pracoval i posttraumatický tým, který zajišťoval správnou komunikaci s cestujícími.

Nejvážněji zraněné pak sanitky postupně odvážely do Aše na výjezdové stanoviště záchranné služby, které bylo určené jako simulovaná nemocnice. Hladký průjezd z místa nehody zajišťovaly hlídky policie.

Cvičení se zúčastnilo osm jednotek hasičů a deset posádek záchranné služby. Zraněné cestující věrohodně zahrálo třicet studentů gymnázia z Aše.

Martin Kasal, HZS KVK