logo

Nová přistávací plocha pro LZS v hodonínské nemocnici zahájila provoz

Jihomoravský kraj - 11.6.2015

Špatné podmínky pro přistávání a vzlet helikoptér letecké záchranné služby vedly ke krokům směřujícím k přesunu tohoto místa z často blokovaného heliportu na parkovišti u hřbitova do areálu nemocnice.

Novým místem se tak po složitém výběru staly prostory využívající příjezdové cesty do nemocnice zadní branou. Změna byla realizována po dvaceti pěti letech ve snaze eliminovat rizika spojená s leteckou přepravou při záchraně lidského života. Zkrátí se i čas transportu ohroženého pacienta z nemocnice na specializovaná pracoviště.

Podklad přistávací plochy tvoří zámková dlažba, která je pro noční provoz doplněna zabudovanými navigačními světly. Okolní prostor je zatravněn a lemován živým plotem. Celkové náklady na zbudování, včetně úpravy okolí a projektové dokumentace, si vyžádaly 700 tis Kč. Z toho částkou 200 tisíc na tuto důležitou investici přispěl provozovatel letecké záchranné služby společnost ALFA-HELICOPTER, spol. s r.o. Ta eviduje v Hodoníně od 1. 1. 2010 celkem 203 přistání, z toho 33 v noci.

Provoz přistávací plochy byl slavnostně zahájen v pondělí 8. června 2015 za přítomnosti náměstka ředitele Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje MUDr. Rudolfa Zvolánka, jednatele společnosti ALFA HELICOPTER, spol. s.r.o. JUDr. Pavla Müllera, starostky Města Hodonína Ing. arch. Milany Grauové, dodavatelů stavby a vedení nemocnice.

Za necelé dva dny od zahájení provozu nové přistávací plochy (pondělí 8. 6. 2015) již registrujeme dvě přistání. Jedno z nich se nám v úterý odpoledne podařilo zachytit na fotografii, viz galerie článku.

Mgr. Zdeněk Grombiřík, koordinační programový a projektový manažer Nemocnice TGM Hodonín, p.o.