logo

Cyklohlídky pražské záchranky již křižují hlavní město

Hlavní město Praha - 18.6.2015

Cyklohlídky pražské ZZS i letos pomáhají zajišťovat zdravotní službu občanům v hlavním městě. Oproti loňsku vyjely o něco později, protože lidské zdroje ZZS byly plně využity při hokejovém mistrovství světa. Jsou tvořeny dvojicí zdravotnických záchranářů, sedlajících elektrokola Smart ebike.

Výkon službu je v rozsahu 12hodin – 9.00-21.00. Záchranáři na kolech mají sídlo na stanovišti Kundratka, odkud vyjíždějí na monitoring centra města a definovaných tras cyklostezek.

Služba v cyklohlídce je dobrovolná, záchranáři mají jako rozlišovací značení příslušnosti k ZZS reflexní vestu, cyklistické oblečení je cíleně soukromé (každý je zvyklý na to svoje…).

Jsou plně vybaveni pro poskytnutí odborné první pomoci, včetně automatického externího defibrilátoru (AED). Elektrokolo zn. Smart ebike má dojezdovou vzdálenost při podpoře šlapání až 100km, dosahuje rychlosti až 25 km/h, ke 100% nabití baterie je zapotřebí 5hodin, nosnost kola je 114kg. Pohyb cyklohlídek je sledován systémem GPS Tracker.

Redakce potkala oba členy cyklohlídky u Národního divadla, kde se dvojice sjela a dále pokračovala společně s blížícím se koncem služby na stanoviště.

V loňském roce bylo těmito cyklohlídkami ošetřeno 22 pacientů, z toho 2 pacienti byli následně předáni do zdravotnického zařízení. U srpnového případu tonutí na vodáckém kanále v Troji byl záchranář na elektrokole jako první a zahajoval úspěšnou resuscitaci 57letého muže. Cyklohlídky vloni ujely 6 195 kilometrů.