logo

Pražská záchranka upozorňuje cestující na nový nebezpečný koronavir MERS‐CoV

ČRHlavní město Praha - 18.6.2015

Přinášíme upozornění pro cestující týkající se respiračního syndromu, způsobeného novým koronavirem MERS‐CoV.

Do současné doby je hlášen výskyt infekce způsobené MERS‐CoV z cca 25 zemí světa u více než 1 200 osob, z nichž téměř 500 na následky této infekce zemřelo. Naprostá většina případů je evidována na Arabském poloostrově, nejvíce v Saudské Arábii. V červnu 2015 je zaznamenán vysoký nárůst onemocnění v Jižní Koreji.

Co je infekce MERS‐CoV ?
Původce onemocnění koronavirus (MERS‐CoV) vyvolává těžký zánět plic spojený s akutní poruchou dýchání. Smrtnost onemocnění je vysoká, pohybuje se kolem 40‐60% u osob s přidruženými onemocněními. Doba od nákazy do propuknutí příznaků až 14 dní.

Jak se přenáší ?
První případy byly zaznamenány v roce 2012 u pacientů z Arabského poloostrova. K přenosu dochází při úzkém kontaktu s nemocným. Podobá se přenosu chřipky.

Jaké je riziko nákazy virem MERS‐CoV a jak se mu vyhnout při cestě do rizikové oblasti ?
• Cestující na Blízký Východ a do Jižní Koreje by si měli být vědomi přítomnosti MERS‐CoV v tétozeměpisné oblasti
• Ačkoliv zdroje nákazy na Blízkém východě nejsou dosud jednoznačně prokázány, je známo, že jiné nové koronaviry jsou nákazami přenosnými na člověka ze zvířat. V souvislosti s MERS‐CoV se předpokládá jako zdroj nákazy velbloud. Proto je třeba důsledně dodržovat základní hygienická pravidla a vyhnout se kontaktu se zvířaty, což platí zejména pro návštěvy velbloudích farem.

Co dělat po návratu z rizikové oblasti ?
• Pokud se při cestě nebo po návratu do 14 dnů objeví horečka vyšší než 38 st. C, dechové obtíže, kašel event. průjem je třeba vyloučit, že by se o infekci MERS‐CoV mohlo jednat.
• V případě, že jste na palubě letadla, ohlaste toto neprodleně palubnímu personálu.
• V případě, že jste již na letišti, neopouštějte prostor letiště a vyhledejte stálou zdravotnickou službu na letišti.
• V případě, že jste již v místě bydliště, kontaktujte telefonicky svého registrujícího lékaře, popřípadě lékařskou pohotovostní službu a sdělte potřebné informace včetně údajů o pobytu v oblasti Arabského poloostrova nebo v Koreji.