logo

Letečtí záchranáři cvičili na hlučínské štěrkovně záchranu tonoucího z vodní hladiny

Moravskoslezský kraj - 20.6.2015

Ve čtvrtek 18. 6. 2015, se konal pravidelný výcvik týmu ostravských leteckých záchranářů. Vzhledem k již zahájené rekreační a koupací sezoně i několika případům tonutí v Moravskoslezském kraji, nacvičoval letečtí specialisté záchranu tonoucího z vodní hladiny.

Výcvik probíhal na hlučínské štěrkovně (okres Opava), a to v úzké spolupráci s Vodní záchrannou službou ČČK, která na této vodní ploše dlouhodobě působí.

Čtvrteční počasí nebylo právě ideální ke koupání a tak záchranáři mohli v prostoru štěrkovny cvičit zcela nerušeně. Se speciálními pomůckami, v neoprenových oblecích a za pomocí člunu, nacvičovali zajištění a evakuaci tonoucího pacienta z vodní hladiny.

DSC_0289

Záchranář na laně v podvěsu přitom zajišťuje pacienta do speciálního pásu a následně jej transportuje do bezpečí.

Ne všechny velké vodní a koupací plochy v MS kraji jsou zajišťovány Vodní záchrannou službou a letečtí záchranáři se tak v některých případech dostávají na místo tonutí jako první.

DSC_0241

Poděkování za spolupráci při cvičení patří nejen VZS ČČK Ostrava, ale také Sportovně rekreačnímu areálu Hlučín, díky nimž mohlo proběhnout.

Ostravští letečtí záchranáři jsou pravidelně cvičeni a školeni, aby byli připraveni na zásahy v extrémních podmínkách pomoci lanové techniky.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK