logo

Záchranáři ZZS MSK se účastnili Dne policie v Ostravě

Moravskoslezský kraj - 21.6.2015

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje se v sobotu 20.6.2015 účastnila akce Den policie, která probíhala na Slezskoostravském hradě. Hlavní náplní, jak již z názvu události vyplývá, byly především ukázky činností a prezentace policie. Záchranáři, jako jedna ze základních složek Integrovaného záchranného systému, se však do programu rovněž zapojili.

Posádka vozidla ZZS se účastnila v rámci dynamických ukázek spolu s hasiči a policisty simulovaného zásahu u dopravní nehody s vyprošťováním a ošetřením zraněných pacientů. Těžištěm prezentace záchranářů ovšem byla činnost informační a edukační. Jednak veřejnosti představili svou práci a vybavení, ve stanu a na travnaté ploše před ním pak probíhaly ukázky první pomoci. Dětští i dospělí návštěvníci si mohli vyzkoušet resuscitaci pacienta na modelech, a to za odborného dohledu záchranářů. Za velmi živého zájmu probíhaly také komentované ukázkové resuscitace, či záchrana a ošetření zraněné osoby.

Během celého dne se záchranáři na místě konání akce trpělivě věnovali množství zájemců.

Poskytnutí laické první pomoci v situaci náhle vzniklého a život ohrožujícího zdravotního problému je pro přežití pacienta mnohdy klíčové. Pracovníci záchranné služby proto příležitosti Dne policie využili také k výukovým a preventivním účelům, zaměřeným směrem k laické veřejnosti.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK