logo

Při dopravní nehodě na Jičínsku se dnes dopoledne zranilo devět lidí

Královehradecký kraj - 23.6.2015

K čelnímu střetu nákladního automobilu s mikrobusem, převážejícím devět zdravotně postižených dětí, došlo dnes krátce před desátou hodinou v obci Podhorní Újezd na Jičínsku. První informace na tísňovou linku 155 hovořily o deseti zraněných, z nichž dva jsou ve vracích havarovaných vozidel zaklíněni.

Na místo byly proto v krátkém sledu vyslány tři posádky Rychlé zdravotnické pomoci z výjezdových stanovišť v Jičíně, Nové Pace a Jaroměři, spolu s jičínským lékařem v setkávacím systému. Z hradecké základny na místo odstartoval rovněž vrtulník Letecké záchranné služby. Následně operátoři o spolupráci požádali dvě sanitky Dopravní zdravotnické služby a náhodně projíždějící posádku RZP z Liberce.

DN

Zdravotníci na místě ošetřili celkem devět pacientů. Nejvážnější zranění utrpěl padesátiletý muž za volantem mikrobusu. Pro jeho závažná mnohočetná poranění mu zasahující lékař musel zajistit dýchací cesty a napojit jej na umělou plicní ventilaci. Po stabilizaci zdravotního stavu a provedení všech potřebných úkonů byl zraněný transportován na traumacentrum do královéhradecké Fakultní nemocnice.

Řidič nákladního automobilu utrpěl vážné poranění dolní končetiny a rovněž on byl po poskytnutí základní přednemocniční péče převezen do královéhradeckého traumacentra. Další tři pacienti byli převezeni do královéhradecké nemocnice se středně těžkými zraněními, zejména v oblasti hlavy a končetin. Čtyři lehce zranění pak skončili na chirurgické ambulanci v Jičíně. Okolnosti nehody jsou v šetření PČR.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK