logo

Odborný seminář operátorů ZOS ZZS Libereckého kraje zaměřený na práci s mapovými podklady

Liberecký kraj - 24.6.2015

V uplynulých dnech se zúčastnili operátoři a operátorky Zdravotnického operačního střediska ZZS LK odborného semináře zaměřeného na práci s mapovými podklady a spolupráci s Horskou službou.

První část semináře, kterou vedl vedoucí instruktor výcviku 31. Praporu radiační, chemické a biologické ochrany nadrotmistr Bc. Robert Dolozim, byla zaměřena na orientaci v mapových podkladech, práci se souřadnicemi GPS, vyhledávání místa zásahu v mapových podkladech na základě udaných souřadnic a plánování nejoptimálnější trasy pro zasahující týmy ZZS LK. Vše si následně účastníci semináře vyzkoušeli v terénu v okolí Harrachova.

Druhá část semináře byla zaměřena na spolupráci s Horskou službou zastoupenou René Mašínem z oblasti Jizerské hory a jeho kolegy z Harrachova. Operátorům byly představeny možnosti zásahů Horské služby v horském terénu a prakticky předvedeno vybavení Horské služby jak na stanici, tak ve velice obtížném horském terénu.

Výsledkem tohoto setkání bylo zdokonalení práce s mapovými podklady, které mají pracovníci operačního střediska ZZS LK k dispozici, navázání těsnější spolupráce Horské služby a zintenzivnění možností využití Horské služby operačním střediskem ZZS LK při zásazích nejen v horském terénu.

Petr Matějíčka, vedoucí operátor ZZS LK