logo

Technická závada sanitního vozidla liberecké záchranky zapříčinila oddálení transportu pacienta do nemocnice

Liberecký kraj - 26.6.2015

Výjezdová skupina RZP dne 13. 6. 2015 zasahovala v okrajové části Liberce u pacienta s úrazem dolní končetiny, který jej svojí povahou neohrožoval na životě. Záchranáři pacienta ošetřili, podali léky tlumící bolest a naložili ho v úlevové poloze do sanitního vozu.

Při odjezdu z místa však sanitnímu vozu selhalo startování. Výjezdová skupina ihned kontaktovala zdravotnické operační středisko a na místo události byl vyslán náhradní vůz pro zajištění transportu pacienta do zdravotnického zařízení. Po celou dobu byl pacient pod stálým dohledem záchranáře v uzavřeném prostoru sanitního vozu a všechny zdravotnické monitory a přístroje byly funkční (nezávisle na závadě vozidla).

Vzhledem k tomu, že se podařilo s přivezenými startovacími kabely v krátké době nastartovat první sanitu, záchranáři přihlédli k povaze zranění pacienta a ve snaze minimalizovat bolestivé překlady a manipulaci s pacientem, kterým by se při přesunu do náhradního vozidla nedalo zamezit, ukončila transport pacienta do nemocnice první výjezdová skupina. Celková doba výjezdu od zahájení činnosti na místě události po předání pacienta ve zdravotnickém zařízení nepřesáhla jednu hodinu. Příčinou události bylo selhání baterie vozidla.

Celá záležitost byla projednána s vedením Odboru zdravotnictví Krajského úřadu Libereckého kraje dne 24. 6. 2015.

V listopadu letošního roku mají být pro ZZS LK dodány nové sanitní vozy. Věříme, že tímto krokem dojde k výraznému zlepšení akceschopnosti našich vozidel a obdobná událost se již nebude opakovat.
Mgr. Lenka Moravcová
tisková mluvčí ZZS LK