logo

Nové defibrilátory za téměř milion korun budou ve Středočeském kraji využívat i hasiči a policisté

Středočeský kraj - 2.7.2015

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje bude mít nové externí defibrilátory. Rada kraje jejich nákup schválila v pondělí 29. června 2015.

„Jedná se o pořízení dvaceti externích defibrilátorů pro včasnou defibrilaci a resuscitaci. Přístroje mohou použít i proškolení laici a jsou v sadě s kyslíkovým zdrojem, rukavicemi či rouškami. Celková cena těchto životně důležitých přístrojů bude 968 tisíc korun včetně DPH a přístroje záchranka půjčí hasičům, policistům i městským strážníkům, kteří mohou být na místech události dřív,“ uvedl středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Nové „Resuscitační komplety AED a kyslíkové generátory“ budou zapůjčeny a rozděleny mezi krajské složky Integrovaného záchranného systému. Pomohou tak poskytnout první pomoc před příjezdem záchranky v místech, kde jsou delší dojezdové časy, nebo pro případ živelních katastrof, kdy bude nutné zajištění první pomoci všemi složkami Integrovaného záchranného systému. Součástí zápůjčky bude pravidelné proškolování ze strany záchranky nejen v ovládání resuscitačních kompletů AED a kyslíkového zdroje, ale i v celé laické první pomoci.

defibrillators

„Tento resuscitační set pomůže poskytnout rychlou pomoc okamžitě a kdekoliv. Bude pomáhat v případě srdečního záchvatu, astmatu a jiných respiračních nemocí, při náhlých dýchacích potížích u starších lidí a při úrazech,“ sdělila středočeská radní pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM).

„Defibrilátor je přístroj, který je schopný elektrickým výbojem obnovit správnou činnost srdce. Čím dříve je použit, tím stoupá výrazně naděje na záchranu života,“ vysvětlil ředitel středočeské záchranné služby Martin Houdek.