logo

V pátek večer dvě vážné dopravní nehody motorkářů v Libereckém kraji, u obou zasahoval vrtulník LZS

Liberecký kraj - 12.7.2015

U Železného Brodu narazil do návěsu nákladního vozidla řidič motocyklu Yamaha, u Kravař na Českolipsku havaroval motorkář do příkopu.

V pátek 10. července 2015 krátce po šesté hodině večer vyjížděli dopravní policisté k vážné dopravní nehodě, která se stala na silnici I. třídy č. 10 u Železného Brodu. Došlo zde ke střetu motocyklu s nákladním vozidlem.

Řidič motocyklu Yamaha jel ve směru k Železnému Brodu, kdy v při průjezdu pravotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost svým schopnostem, povaze a stavu vozovky a vjel do protisměru. Zde se střetl s návěsem nákladního vozidla Man, cizí státní registrační značky. Motorkář narazil do levého zadního kola návěsu a upadl na vozovku. S těžkým zraněním 19letého řidiče motocyklu transportoval do Krajské nemocnice Liberec vrtulník letecké záchranné služby Libereckého kraje.

Nákladní vozidlo v tu dobu převáželo zkapalněný hořlavý plyn, kdy z tohoto důvodu na místě zasahovali i hasiči. K úniku látky ani poškození cisterny však nedošlo. Policisté podrobili řidiče nákladního vozidla orientační dechové zkoušce na alkohol, jejíž výsledek byl negativní. U řidiče motocyklu nemohli tuto zkoušku z důvodu jeho zranění provést. Vyžádali si cestou operačního důstojníka odběr žilní krve v nemocnici ke zjištění, zda nebyl pod vlivem alkoholu. Na motocyklu a nákladním vozidle vznikla předběžná škoda 166 tisíc korun.


Druhá vážná dopravní nehoda, při níž byl těžce zraněn řidič motocyklu, se stala krátce po půl deváté večer na silnici I. třídy č. 15 u obce Kravaře na Českolipsku. Motorkář zde po projetí zatáčky nedokázal včas zareagovat na před ním jedoucí osobní vozidlo a svůj motocykl zpomalit.

Aby se vyhnul střetu s vozidlem, havaroval s motocyklem Ducati vpravo mimo vozovku. Zde narazil do betonové propusti a skončil v poli. I tohoto mladého 34letého řidiče motocyklu musel z místa nehody transportovat do Krajské nemocnice Liberec vrtulník. Policisté nemohli u řidiče motocyklu z důvodu jeho zranění provést dechovou zkoušku na alkohol, vyžádali si proto odběr žilní krve v nemocnici. Předběžná škoda na motocyklu je 90 tisíc korun.

Ilustrační foto

 

por. Bc. Vladimíra Šrýtrová
KŘP Libereckého kraje, tisková mluvčí