logo

Záchrana dvou lidských životů mladými policisty v hlavním městě, jedna z postižených osob se odvděčila ničením sanitky ZZS

Hlavní město Praha - 12.7.2015

Policisté z místního oddělení v Čakovicích se v noci z pondělí na úterý rozhodně nenudili. Během služby se jim hned dvakrát podařilo zachránit to nejcennější – lidský život.

V prvním případě operační důstojník vyslal hlídku krátce po půlnoci do pražských Kbel, kde podle oznámení měla omladina převracet kontejnery. Ještě před jejich příjezdem ale na místo dorazili policisté z místního oddělení v Letňanech. Když však přijíždějící policisty skupina mladistvých spatřila, rozutekla se do všech stran. Hlídka se tedy za jedním z celkem čtyřčlenné skupiny vydala služebním vozidlem, ovšem pronásledování mělo celkem rychlý konec. Mladík totiž při útěku probíhal škarpou, ve které zakopl a hrudníkem upadl přímo na betonový obrubník. Tam už svou snahu o úprk vzdal a uposlechl výzvy policistů. Kromě odřeného kolena sedmnáctiletý mladík neutrpěl žádné jiné viditelné poranění a lékařské ošetření na místě odmítnul. V té době se již na místo dostavili také čakovičtí policisté, kteří si mladého muže na základě místní příslušnosti od kolegů převzali. I přesto, že se jednalo o banální zakopnutí, mladík si na žádné bolesti nestěžoval a lékařské ošetření odmítal, policisté raději záchrannou službu zavolali a nechali ho preventivně vyšetřit v nemocnici. Záhy se policisté od lékařů dozvěděli, že v průběhu vyšetření bylo u chlapce zjištěno závažné vnitřní zranění a bez lékařského zásahu by pravděpodobně došlo k tomu nejhoršímu.

Když pak policisté jeli z této události na čakovickou služebnu sepsat potřebné písemnosti, zahlédli v šeru na chodníku ležící osobu. Když dorazili blíže, zjistili, že se jedná o silně podchlazenou ženu v bezvědomí. Policisté jí proto okamžitě poskytli první pomoc tím, že u ní zajistili životní funkce, dali jí do stabilizované polohy, zabalili do termofolie a zavolali záchrannou službu. Přivolaným záchranářům se pak v sanitce podařilo ženu přivést k vědomí. Co následovalo poté, ale zřejmě nikdo z přítomných nečekal. Namísto vděku začala být žena agresivní jak vůči zdravotníkům, tak i policistům. V sanitním voze navíc začala ničit zařízení, a proto musela být připoutaná na lůžko, kde už se pak zmohla pouze na vulgární nadávky. Její stav podle lékaře zřejmě vyvolala skutečnost, že byla žena silně přiotrávená některou z omamných látek, což u ní vyvolalo bezvědomí, které by bez včasné pomoci vážně ohrozilo její život. Policisté pak ještě vzhledem k agresivnímu chování doprovodili záchranáře při převozu do nemocnice.

V závěru je nutno zmínit, že ve hlídce nesloužili žádní ostřílení policisté. Jednalo se o nováčky, kteří jen před několika týdny doplnili řady čakovické policejní služebny. I přesto ale předvedli, že policejní práci berou zodpovědně a hned na začátku své služební kariéry na ně mohou být kolegové pyšní.

Info: PČR