logo

Transport kostní dřeně z německého Düsseldorfu do ČR ohrozil neznámý poberta, který rozbil okno u sanitky Ambulance Meditrans, její posádce pomohli místní hasiči

ČRHlavní město PrahaSvět - 17.7.2015

V úterý, 14. 7. 2015 měla vyrazit z německého Düsseldorfu posádka sanitky pražské společnosti Ambulance Meditrans zpět do republiky, kam měla dovézt kostní dřeň pro naplánovanou transplantaci.

Když však v inkriminované ráno přišli záchranáři AM, zalarmováni přes pražský dispečink policií ke své sanitce, zaparkované u hotelu, kde trávili noc před jízdou, zjistili, že jim neznámý vandal rozbil okno u boční dveří vozu. V ten okamžik bylo jasné, že bez něj s transplantátem nemohou jet. Nastalý problém se snažili ihned řešit, ale žádný z místních servisů neměl okno na sanitní mercedes skladem, nejdříve druhý den. Čekat však nebylo možné, protože se kostní dřeň musela do ČR dostat ještě v úterý pro naplánovanou transplantaci.

Situace ze zdála bezvýchodná, když zazněl nápad oslovit místní hasičský sbor. Tak se i stalo. Městští hasiči z Düsseldorfu záchranářům Ambulance Meditrans vyšli vstříc a v hlavních dílnách sboru provizorně zakryli otvor po rozbitém okně v pravých bočních dveřích sanitky. Ta mohla posléze konečně vyrazit směr Česká republika, kam sice přijela později, než bylo plánováno, a to o celých 6 hodin, ale kostní dřeň byla předána k očekávané transplantaci.

Nutno vyzdvihnout umění improvizace záchranářů posádky AM a také poděkovat düsseldorfským hasičům v čele se šéfem jejich mechaniků, Michaelem Katzwinkelem za pomoc a vyřešení situace.

11755182_1098586886836713_7542503806957886652_n

Foto: Hasiči Düsseldorf