logo

Projíždějící řidiči neváhali a vyprostili mladé osoby z hořícího automobilu, královéhradečtí hasiči a policisté je nominovali na prestižní Cenu Michala Velíška

Královehradecký kraj - 23.7.2015

Nejenom profesionální a dobrovolní záchranáři, ale také lidé z řad veřejnosti jsou schopní v náročné situaci poskytnout účinnou a nezištnou pomoc.

Taková událost se odehrála v uplynulých dnech na Trutnovsku. V pátek dne 17.7. krátce po desáté hodině dopoledne došlo poblíž obce Vlčice k dopravní nehodě osobního automobilu. Na rovném úseku málo frekventované silnice sjelo ze zatím dosud nezjištěných příčin vozidlo Škoda Felicia Combi z vozovky a narazilo do vzrostlého stromu. Uvnitř zůstal zraněný osmnáctiletý řidič a jeho šestnáctiletá spolujezdkyně. Poškozením palivového systému se následně vytékající benzín vznítil od horké části motorového prostoru a vozidlo začalo hořet.

gh

Naštěstí v té době projížděl kolem místa nehody šestašedesátiletý muž se svojí manželkou. Zastavili a muž šel zraněným neprodleně pomoci. Protože automobil byl nárazem do stromu zdeformovaný, nebylo možné otevřít u něj dveře a osoby vyprostit. Muž proto s pomocí dřevěné klády, kterou našel nedaleko hořícího auta, rozbil okna na straně řidiče i spolujezdkyně. V té době byl již na místě další projíždějící svědek události. Dvaačtyřicetiletý muž neváhal a spolu s prvním pomáhajícím se jim podařilo obě zraněné osoby rozbitými okénky z vozidla vytáhnout a dostat do bezpečí. Podle slov samotných zachraňujících byla v té době intenzita požáru již taková, že si sami nebyli jistí tím, zda dokáží mladým lidem včas pomoci. Přesto vytrvali a navzdory vlastnímu ohrožení to dokázali. O osoby poté pečovali až do příjezdu složek integrovaného záchranného systému – HZS, ZZS a PČR.

ghh

Jednoznačně lze konstatovat, že tímto svým odvážným a rychlým zákrokem předešli daleko vážnějším následkům. Pokud by nebyla mladým lidem pomoc včas poskytnutá, následky by byly s největší pravděpodobností fatální.

Statečné jednání obou mužů v dané situaci je příkladem pro veřejnost a zaslouží uznání. Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje i Krajské ředitelství policie Královéhradeckého kraje si podobného přístupu občanů velmi váží a společně se rozhodli nominovat v této souvislosti oba zachránce na prestižní Cenu Michala Velíška. Tu každoročně udělují nadace ADRA a televize Nova lidem z řad veřejnosti, kteří neváhají nezištně pomoci druhým.

Text: mjr. Mgr. Ondřej Sezima (HZS Královéhradeckého kraje)
mjr. Mgr. Ivana Ježková (KŘP Královéhradeckého kraje)

Foto: HZS Královéhradeckého kraje