logo

K malému chlapci letěl vrtulník, v Prášilech utrpěl hyperglykemické kóma

Plzeňský kraj - 4.8.2015

Desetiletý chlapec utrpěl 2. srpna 2015 po poledni v Prášilech hyperglykemické kóma, na místě kromě Horské služby a zdravotníků zasahoval i vrtulník z Plzně-Líní.

Hlášení o případu přišlo z linky 155 Plzeňského kraje na dispečink HS Šumava dvacet minut po dvanácté s tím, že chlapec má potíže s. dýcháním. „Během několika málo minut jsem dorazil k malému pacientovi a ihned zahájil základní vyšetření. Vše jsem konzultoval se Zdravotnickou záchrannou službou, která na místo vyslala i sanitní vůz,“ popsal okolnosti výjezdu Štěpán Pospíchal, zasahující člen Horské služby Šumava. Sám ještě před příjezdem zdravotníků udělal testy na hladinu cukru v krvi a zjistil, že ta se pohybuje v extrémně vysokých hodnotách.

Jakmile dorazila sanitka, zdravotníci převzali hocha do péče. „Já jsem pak jel k místu vhodného přistání vrtulníku a naložil lékaře Letecké záchranné služby a dovezl jej k pacientovi,“ dodal Štěpán Pospíchal. Na místě pak lékař chlapce stabilizoval a záchranáři oba dopravili k vrtulníku. Ten poté pacienta transportoval k dalšímu ošetření do nemocničního zařízení.

„Podle našich informací se hoch nikdy s cukrovkou neléčil. Podle jeho otce u něho nedávno lékaři dělali kontrolní testy na hladinu cukru a ta měla být zcela v normálu, takže příčinu dnešního kómatu musejí určit až odborní lékaři“ uvedl k případu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava