logo

Plzeňský biskup František Radkovský požehnal novým sanitkám i záchranářům

Plzeňský kraj - 5.8.2015

Zcela poprvé požehnal novým sanitním vozům zdravotnické záchranné služby plzeňský biskup František Radkovský. Malá slavnost proběhla přímo před katedrálou sv. Bartoloměje na náměstí Republiky v Plzni v úterý 4. srpna odpoledne. I přes tropické teploty si jí nenechala ujít řada Plzeňanů.

„S nápadem přišel vedoucí útvaru ředitele ZZSPk Martin Brejcha. Chtěli jsme udělat krok vstříc široké veřejnosti, která se běžně se záchranáři setkává jen ve chvílích, kdy je někdo z jejich blízkých těžce nemocný. Požádali jsme tedy pana biskupa, zda by požehnal našim novým sanitkám. Nejen jako hlava plzeňské katolické církve, ale také coby společensky velmi respektovaná osobnost. Tento akt pochopitelně neznamená, že bychom chtěli slevovat z naší vysoké odbornosti a spoléhali se na jakousi pomoc z „nebe“, právě naopak. Naše výjezdové skupiny se záchranáři však potřebují vedle svého umu i trochu štěstí, nebo chcete-li svého anděla strážného, aby k pacientům vždy dojely bezpečně a včas. Medicínský svět s duchovním se zde nestřetává, ale propojuje,“ vysvětluje důvody žehnání Vítězslav Sladký ze Zdravotnické záchranné služby Plzeňského kraje.

Jeho slova potvrzuje i část textu požehnání, během něhož biskup Radkovský mimo jiné uvedl: „Bože, prosíme tě v této chvíli za ty, pro něž solidarita s druhými a záchrana životů je jejich povoláním. Provázej je svým požehnáním, když budou užívat tohoto sanitního vozu, který má sloužit k tomu, aby včas a bezpečně dorazili k cíli své cesty.” Jeho Excelence Msgre. František Radkovský postupně požehnal třem zbrusu novým sanitkám a symbolicky i všem plzeňským záchranářům.

Jeden z vozů už pět minut poté nečekaně prošel “ostrým křtem”. Na náměstí totiž vlivem extrémních teplot zkolabovala starší žena. Nový sanitní vůz vyjel k případu rovnou od katedrály a záchranáři za přítomnosti novinářských kamer a fotoaprátů poskytli pacientce okamžitě první pomoc. Následně byla převezena k dalšímu vyšetření do Fakultní nemocnice v Plzni na Borech.

Foto a info ZZS PK