logo

Přeshraniční spolupráce horských a leteckých záchranářů na zemi i ve vzduchu při záchraně páru ze SRN

Plzeňský kraj - 5.8.2015

Těžce zraněný manželský pár německých turistů museli dnes, 5. srpna 2015 dopoledne zachraňovat z nepřístupného terénu na hranicích členové české i německé Horské služby a dva vrtulníky.

V 10:13 dostal dispečink Horské služby Šumava výzvu z tísňové linky 112, že v prostoru pod hraniční horou Svaroh došlo k pádu člověka ze skály. „Operátor nám předal i telefon na oznamovatele, takže jsme se s ním okamžitě spojili, abychom zjistili přesnou lokaci. Svědek nehody nám řekl, že se vše stalo přesně na státní hranici se SRN u hraničního kamene 30,“ popsal počátek záchranné akce Pavel Aubrecht, zasahující člen šumavské Horské služby s tím, že podle oznamovatele se jedná o těžce zraněnou osobu, která krvácí z hlavy.

Členové HS na místo vyrazili v těžkém terénním automobilu Defender a na terénní čtyřkolce s prostředky, které jsou určeny pro transport z nepřístupného terénu. „Podle oznámení jde o lokaci, na kterou je skutečně velice těžký přístup. Vše se událo mezi vrchy Svaroh a Ostrý a zde je mnoho míst, pokrytých sutí ostrých svorových kamenů, takže pád, jako tento, z výšky asi 3 metrů, může způsobit vážná zranění,“ uvedl k okolnostem nehody Pavel Aubrecht. Dodal, že po příjezdu záchranáři zjistili, že na místě byly zraněny dvě osoby, muž a žena z Německa. Žena utrpěla zranění hlavy a podle všeho i páteře, muž byl v šoku a vzhledem k pádu bylo možné, že i on má poraněnou páteř.

„My jsme zároveň kontaktovali i naše spolupracující kolegy z Bergwacht Lam a byli informováni, že k nehodě míří i vrtulník Letecké záchranné služby z Plzně Líní,“ řekl Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava. Dodal, že na místě zasahoval i vrtulník záchranářů SRN. Členové HS proto museli být neustále s posádkou obou strojů ve spojení a koordinovat jejich pohyb kolem místa nehody. „Náš vrtulník, protože nemohl kvůli terénu přistát, spustil palubním jeřábem ke zraněným lékařku, zdravotní sestru, i cestou naloženého leteckého záchranáře Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje,“ doplnil Michal Janďura.

K nehodě dorazil s německými záchranáři další lékař, takže společně všichni stabilizovali pacienty a žena byla na nosítkách transportována asi 300 metrů k bývalé Juránkově chatě, kde menší německý vrtulník mohl přistát. Pak na jeho palubě pokračovala do Fakultní nemocnice v Degendorfu. „Muže a zdravotnický personál jsme pomocí palubního jeřábu dostali na palubu vrtulníku Armády ČR a ten s ním poté odlétl na základě povolení k letu přes hranice do nemocnice v Regensburgu,“ uvedl náčelník Janďura a připomněl, že podobná přeshraniční spolupráce zahraničních a českých záchranářů se v poslední době stává standardní součástí práce v pohraničních horách.

Michal Janďura, náčelník Horské služby ČR, oblast Šumava