logo

Záchrana plavce v Bohumíně, s jeho resuscitací pomohli nejprve laici, od nich ho převzali záchranáři

Moravskoslezský kraj - 10.8.2015

Posádky ZZS MSK zachraňovaly v neděli 9.8., tonoucího plavce na Karvinsku. Informaci o události přijali operátoři záchranné služby před půl třetí odpoledne. Na místo, k jezeru Vrbice, vyjela nejbližší posádka rychlé zdravotnické pomoci a odstartovali letečtí záchranáři.

Podle informací záchranářů měla osmatřicetiletého muže při plavání poskytnout náhlá nevolnost a kolaps. Svědky byl velmi rychle vytažen na břeh jezera a laičtí zachránci započali s poskytováním základní první pomoci. Vzhledem k bezvědomí a bezdeší byla zahájena laická resuscitace. Posádky ZZS pokračovaly dále ve snaze o záchranu postiženého – připojily jej k přístroji zajišťujícímu srdeční masáž, poskytovaly umělou plicní ventilaci a zahájily podávání nutných léků.

Po necelé čtvrt hodině se záchranářům podařilo obnovit činnost pacientova srdce. Muž byl následně připraven k transportu do nemocnice. Vzhledem k blížící se bouřce zvolili záchranáři pozemní transport a posádka sanitního vozu, za doprovodu lékaře letecké záchranné služby, přepravila postiženého na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Ostravě-Porubě. Vrtulník bez pacienta se posléze vrátil bezpečně na základnu.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK