logo

I záchranáři jsou jen lidé, a tak i jim občas ujedou nervy, byť by se to stávat nemělo

Ústecký kraj - 11.8.2015

Do redakčního mailu nám doputoval několikrát odkaz na kontroverzní video, ve kterém jeho autor zachytil to, o čem píšeme poměrně často, tedy incident mezi ZZS a civilistou. Bohužel se v tomto konkrétním případě nejedná o napadení posádky ZZS, ale o přesný opak.

Člen posádky ZZS z výjezdového stanoviště Louny je na něm zachycen, jak koncem letošního července po zásahu velmi ostře verbálně i fyzicky napadl člověka, co si dle svého sdělení chtěl jen natočit vzlet vrtulníku LZS.

Na facebooku spřátelené Komory záchranářů ZZS ČR se pod linkem na toto již nepřístupné video objevila dlouhá diskuze, ve které je člen ZZS za své jednání dehonestován, ale i hájen. Nebudeme se pitvat v tomto ojedinělém případě, takže k němu jen stručně. Komentáře k němu naznačují, že video bylo jen účelově sestříháno, což je samozřejmě možně, leč vypadá tak jak vypadá a v dané podobě vypovídá pouze o přinejmenším diskutabilním jednání člena posádky ZZS.

I kdyby tomu tak bylo, nic ale neopravňuje kohokoliv z výjezdových skupin ZZS takto napadat civilní osoby během služby. Z videa je skutečně patrné jen ono natáčení vrtulníku LZS, nic víc, tudíž je otázkou, proč se záchranář zachoval takto vyhroceně.

Na FB KZ ZZS je uvedeno, že autor si ještě předtím natáčel přeložení pacienta ze sanitky do vrtulníku, s tím mělo dost osob v diskuzi problém. I kdyby si toto natáčel, jakože vidět to není, tak rozlišení kamery mobilu rozhodně není na dálku takové, aby na něm byla vidět tvář či jiné rysy, identifikující danou postiženou osobu.

V diskuzi mnohým také vadí už jen pouhá přítomnost kamer, všech, novinářů i civilistů. Co se vrtulníku týče, sakra, uvědomte si, že je to prostě atrakce, sic zachraňující životy, ale pro lidi i média holt atrakce! Vrtulník se nevidí každý den, tak se nikdo nemůže divit, že pokud se někde objeví, vyvolá zájem a je jedno jestli je to LZS či policejní nebo úplně jiný druh.

To samé lze říct o přítomnosti kamer a fotoaparátů u zásahů obecně, což je ten hlavní problém. Složky IZS, tedy hasiči, policie a záchranky, jsou vždy pod neustálým dohledem medií i civilistů, taková je realita.

Každý z nás musí být natolik odolný a zvyklý pracovat v jejich přítomnosti, že by to nemělo nikoho rozhodit. Ostatně za svojí dlouholetou službu v rámci IZS jsem se setkal s dosti případy, kdy hasiči či záchranáři i policisté hodně hlasitě nadávali, že jejich práce je v mediích málo prezentována, píše se o nich minimálně, v TV nemají také mnoho místa, přitom odvádějí tolik záslužného apod.

Nojo, jenže to je jedna strana mince, pak se stane zásah, a ti samí lidé nadávají nad přítomností kamer a foťáků, a to jim nemusejí vůbec vadit při práci, vadí jim jen i jejich pouhá přítomnost a dávají to najevo dost nevybíravě a nahlas. Opět osobní zkušenost, takže jak pak chtějí docílit toho, aby se o jejich práci vědělo, když od zásahu odhánějí novináře a civilisty (i ti přispívají výraznou měrou k propagaci činnosti složek IZS, protože jejich členové např. na dokumentaci prostě nemají čas)?

Pokud složkám IZS není cpána kamera pod ruce při práci, tak by s tím snad neměl být problém, ne? Jistěže je mnoho těch z řad laiků i novinářů, co se chovají jako hyeny bez jakékoliv slušnosti a úcty k postiženým, ale je také velké množství těch, kteří jsou slušní a svojí práci odvádějí na profesionální úrovni, což přispívá k dobrému mínění o činnosti složek IZS, a k šíření jejich dobrého jména. To je důležité, obzvláště pro ZZS, od které jako jediné složky IZS je oficiálních informací jako šafránu.

Nebraňte se tedy přítomnosti kamer i přes vaše občas prožité jistě nedobré zkušenosti s médii apod. Za sebe můžu říct jen jedno, byl jsem sakra dlouho na obou stranách barikád, jak člen zasahujících složek IZS, tak i ten, co o jejich práci informuje, nejprve na hasičském webu pozary.cz, nyní zde, na záchranářské modréhvězděživota.cz. Nikdy jsem nebyl a nejsem coby novinář honič senzací, ale nikdy jsem také od zásahu nevyháněl novináře či jiné osoby, pokud byly dodrženy pravidla (vstup za pásku a další věci spojené s bezpečností, etikou apod.). Osobně můžu říct, že těch negativních zkušeností mám tolik, že by mi k tomu stačila jedna ruka, jakože max. pět prstů za bezmála 20 let.

V posledních letech se informace o činnosti složek IZS, a to zejména kolegů hasičů a policistů objevují často v mediích, je to dáno také tím, že dneska má každý moderní telefon, co skvěle fotí a natáčí videa, a to je právě ona skutečnost, která napomáhá jednak informovanosti o náročné a záslužné službě těchto složek pro lidi, ale má pochopitelně i onu nepříjemnou vlastnost, že natočí i opak, viz video, které je tím, proč vznikl tento článek. Tedy že i v našich řadách to není vždy ideální.

Postavme se tomu čelem, skutek nehajme, stal se, lounského záchranáře ale nezatracujme, všichni jsme jen lidi a nevíme, kdy to může potkat kohokoliv z nás. Nervy z různých důvodů ujedou i trénovaným a přítomnost kamer a fotoaparátů berme na zřetel jako již nedílnou součást naší práce.

-wap-