logo

Představení ZZS Královéhradeckého kraje na Dni složek IZS

Královehradecký kraj - 25.8.2015

V rámci oslav 70. výročí založení profesionální jednotky v Hradci Králové uspořádal ve čtvrtek 20.8. Hasičský záchranný sbor Den složek IZS. Na něm se představila také Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje.

Úvod akce patřil námětovému cvičení s tématem nálezu nebezpečné látky a evakuace osob z budovy Muzea východních Čech. Při společném zásahu se předvedly všechny složky Integrovaného záchranného systému a zdravotničtí záchranáři zde, samozřejmě, nemohli chybět.

Po ukončení cvičení patřilo Eliščino nábřeží ukázkám práce a techniky všech zůčastněných složek. ZZS KHK reprezentovalo sanitní vozidlo VW T5 XXL se speciální nástavbou pro přepravu extrémně těžkých pacientů a malé sanitní vozidlo Rendez-Vous Škoda Yeti.Stovky návštěvníků si mohly prohlédnout vybavení vozidel i veškerou záchranářskou techniku. Ti odvážnější si vyzkoušeli umělé dýchání s využitím samorozpínacího vaku nebo nepřímou srdeční masáž.

Přítomní záchranáři ochotně odpověděli na všechny dotazy návštěvníků. Zlatým hřebem odpoledne pak byly dvě ukázky zásahu vrtulníku Letecké záchranné služby Hradec Králové. Zdravotníci ve spolupráci s leteckým záchranářem HZS předvedli techniku práce při zásahu u pacienta v nepřístupném terénu za využití speciálních lanových technik.

Stovky diváků, shromážděných na náplavce Labe a v okolí Tyršova mostu tak mohly shlédnout ukázku precizní pilotáže i navádění vrtulníku, slanění z paluby k pacientovi nebo záchranu člověka ze střechy sportovní haly.

Ivo Novák tiskový mluvčí ZZS KHK