logo

V autobusech MHD v Budějovicích a Táboře se veřejnost dozví, jak poskytovat první pomoc

Jihočeský kraj - 25.8.2015

Se stručným návodem na poskytnutí první pomoci se mohou nově seznámit cestující v MHD v Českých Budějovicích a Táboře. Samolepky s touto tématikou, doplněné navíc číslem 155 na zdravotnickou záchrannou službu, se ve vozech poprvé objevily v pondělí 24. srpna.

„Jedná se o velice stručný návod pro laickou veřejnost, jak postupovat při zástavě srdeční činnosti s upozorněním na tísňovou linku 155,“ upřesnil ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý s tím, že si občané během jízdy městskou dopravou zopakují nejdůležitější úkony při poskytování první pomoci – identifikovat zástavu srdce, aktivovat zdravotnickou záchrannou službu a zahájit nepřímou masáž srdeční. Vše je soustředěno na 2 velmi názorných obrázcích, které si každý zapamatuje i během krátké cesty do práce, na nákup nebo za zábavou a snadno si je vybaví i ve stresu.

155

Umístění samolepek do vozů MHD připravila a realizovala Česká resuscitační rada a ZZS JčK s podporou Jihočeského kraje – svého zřizovatele. Zmínit je třeba i vstřícný přístup Dopravního podniku České Budějovice a táborské společnosti COMETT PLUS.

„Takováto situace, kdy se budeme muset zmobilizovat a budeme muset pomoci někomu v našem okolí, může jednou potkat každého z nás. V takovém případě je důležité vědět, jak se má člověk zachovat a hlavně to zvládnout psychicky. Naším cílem je vždy zajištění kvalitní lékařské péče a první pomoc v tom hraje nedílnou roli, proto tento projekt jednoznačně vítáme a podporujeme,“ uvedla první náměstkyně hejtmana Ivana Stráská.

Pokud se tento projekt osvědčí, budeme usilovat o jeho rozšíření i do dalších měst na jihu Čech.

Samolepky s tématikou poskytování první pomoci jsou rozmístěny již několik let také v pražské MHD.

Zachrante_zivot_A4_def