logo

První 155FEST je minulostí

Středočeský kraj - 31.8.2015

V sobotu 29. 8. 2015, proběhl historicky první festival záchranářských kapel 155FEST, který se konal v areálu Leteckého muzea v Mladé Boleslavi.

Dopoledne přicházely mladé rodiny s dětmi, které si prohlížely sanitní vozy a zopakovaly si se záchranáři pravidla první pomoci. Děti řádily v nafukovacím hradu a nechaly si na své tvářičky namalovat různá zvířátka a akční hrdiny. Ty starší tvořily obrázky zvířat barevným pískem. Záchranář Marek Hylebrant si svolával děti na ozvučenou výuku první pomoci pro malé. Při výuce byl obsypán dětmi, které předvedly, že jejich znalosti jsou rok od roku lepší.

Ve stánku Nadačního fondu Kryštůfek probíhaly soutěže a každý účastník z něj odcházel s nějakým drobným dárečkem.

Před polednem se roztrhaly mraky, které do té doby návštěvníky chránily před ostrým sluncem, a stoupající teplotu na otevřeném prostranství mezi hangáry pak vydrželi už jen ti nejstatečnější. I tím se dá vysvětlit poměrně malá účast při hudební produkci pěti záchranářských kapel. Ti, kteří našli stín, si však koncert užili.

V odpoledních hodinách akci navštívil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera v doprovodu ředitele středočeské záchranky Martina Houdka, který přijal od zástupců Nadačního fondu Kryštůfek 200 plyšových postaviček Kryštůfka záchranáře. Ten bude dělat společnost dětem, jež se ocitnou v péči záchranářů.

Záchranáři jsou profesionálové, ale ukázali, že se umí i pořádně odvázat. Snad jsme dali vzniknout nové tradici a budeme podobnou akci pořádat každý rok.

Foto: Jakub Horák

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK