logo

Prázdniny očima středočeských záchranářů, výjezdů bylo více než minulý rok

Středočeský kraj - 3.9.2015

Prázdniny nejsou nikdy pro středočeské záchranáře časem pro vydechnutí a odpočinek jako pro většinu obyvatel. Ty letošní počtem výjezdů tuto skutečnost jen potvrdily.

V červenci záchranáři zaznamenali 12 064 výjezdů a v srpnu 11 940, což je nárůst zhruba o jednu pětinu oproti jiným měsícům (viz přiložený graf). Loňské prázdniny se uskutečnilo 23 437 výjezdů.

Tento trend je obecně ovlivněn zvýšenou aktivitou všech obyvatel – cestováním, sportováním, při kterém lidé neodhadnou své síly, zahrádkařením, ale i tím, že spoustu Pražanů opouští v čase prázdnin své město a jezdí ve volném čase víc „ven“ do Středočeského kraje, a tak výjezdů k různým úrazům bylo 3 766. Minulé prázdniny záchranáři ošetřili 2 908 úrazů.
graf
Dalšími faktory, které měly vliv na nárůst výjezdů, byly letošní extrémní teploty a přemnožení a agresivita vos. Záchranáři tak vyjížděli průměrně v patnácti případech denně k pacientům s alergickou reakcí po bodnutí hmyzu, nebo dokonce s již rozvinutým anafylaktickým šokem. Agresivita vos ale neustala ani koncem dne, a tak byly dispečinku tísňové linky 155 hlášeny případy bodnutí vosou i v noci. Kolapsů, které mohly být mnohdy způsobené i horkem a nedodržením pitného režimu, bylo 1 220.

Počty zásahů u dopravních nehod byly také jako vždy vyšší, a to hlavně u hromadných nehod, kdy bylo na místě více zraněných osob.

Primární intoxikace všeho druhu zaznamenali záchranáři v 374 případech a alkoholu a drogám se nevyhýbaly ani osoby nezletilé, které tak kvůli svému prázdninovému experimentování se “zakazaným ovocem” skončily v péči záchranářů a nemocničního personálu.

Záchranáři také zajistili 1 127 pacietnů s psychiatrickou diagnózou, ve 149 případech se jednalo o agresivní psychózu a vyjeli ke 130 sebevraždám.

Monika Nováková tisková mluvčí ZZS SČK