logo

U cévní mozkové příhody rozhodují minuty, v hlavním městě záchranáři za tři dny zasahovali u 11 pacientů s příznaky CMP

Hlavní město Praha - 3.9.2015

Za poslední tři dny zasahovaly posádky ZZS HMP u 11 pacientů s příznaky cévní mozkové příhody. Rekordním dnem bylo úterý, kdy předaly na specializovaná oddělení pražských nemocnic 8 pacientů ve věkovém rozmezí 51 – 90 let. Ročně ošetří pražští záchranáři téměř 3000 pacientů.

Cévní mozková příhoda je třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR. V důsledku uzávěru mozkové tepny dochází u postiženého k nedokrvení části mozkové tkáně, asi u 20% nemocných se prudce rozvíjí krvácení. Hrozí doživotní postižení. Mezi příznaky patří nevolnost, malátnost, bolesti hlavy, ochrnutí poloviny obličeje, kdy padá oční víčko nebo ústní koutek, ochrnutí končetiny, porucha řeči, porucha zraku.

Mozkovou příhodu nedoprovází většinou žádná bolest a tak pacient a jeho okolí mají často tendenci podceňovat závažnost tohoto onemocnění. Rychlost reakce je přitom zcela zásadní, o záchraně života rozhodují doslova minuty. Nejdůležitější je okamžitý transport do specializovaných (tzv. iktových) center zdravotnických zařízení.

V případě podezření na mozkovou příhodu ihned volejte záchrannou službu na tísňové lince 155. Do jejího příjezdu uložte postiženého do polohy se zvednutou horní polovinou těla nebo alespoň hlavou, přiložte studený obklad na hlavu, zajistěte čerstvý vzduch. Dejte pozor na nebezpečí vdechnutí zvratků. Ležící paciety natočte na bok.

ZZS HMP