logo

Vážná nehoda dvou vozidel na Frýdecko-Místecku, během letu se ve vrtulníku LZS zastavil jeden ze zraněných, po resuscitaci byl předán v kritickém stavu do nemocnice

Moravskoslezský kraj - 9.9.2015

Zdravotnická záchranná služba Moravskoslezského kraje zasahovala v úterý 8.9. dopoledne, u vážné dopravní nehody na silnici mezi Frýdkem-Místkem a Příborem.

Střet nákladního a dodávkového automobilu nahlásili svědkové operačnímu středisku v devět hodin. Na místo ihned vyjela posádka rychlé zdravotnické pomoci z Frýdku-Místku a vyslán byl i vrtulník LZS z Ostravy.

Záchranáři pečovali o tři účastníky nehody:

Dva muži ve věku devětadvaceti let byli zraněni lehce, oba v oblasti horní končetiny, jeden z dvojice pak jevil známky akutní stresové reakce. Po ošetření je posádka sanitního vozidla RZP přepravila do nemocnice ve Frýdku-Místku.

Týmy ZZS se dále snažily o záchranu osmnáctiletého mladíka. Ten při nehodě utrpěl mnohočetná a velmi vážná poranění hlavy a mozku. Lékař musel zajistit postiženému dýchací cesty a připojit jej k přístrojem řízené ventilaci. Po podání léků a provedení dalších potřebných opatření byl pacient, uložený ve vakuové matraci, převzat na palubu vrtulníku a připraven k přesunu do zdravotnického zařízení. Krátce před přistáním stroje v ostravské Fakultní nemocnici však došlo u pacienta k zástavě oběhu a letečtí záchranáři museli zahájit srdeční masáž. Činnost srdce se podařilo obnovit, stav muže v době předání na oddělení urgentního příjmu byl však kritický.

PhDr. Lukáš Humpl tiskový mluvčí ZZS MSK